Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Husbyggarna säger sig gå mot en ljusare vår – räntorna ställer dock fortfarande till det

rakennustyömaa, rakennusmies
Bildtext Husbyggarna börjar vädra morgonluft, efter en lugnare period har förfrågningarna börjat rulla in igen. Bara räntorna stabiliseras tror man det återgår till det normala. Arkivbild.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Det ser ut att börja röra på sig på husbyggarmarknaden, det säger tre hustillverkare som Yle Österbotten pratat med. Materialpriserna har gått ner och nu väntar man bara på att räntorna ska stabiliseras.

– Det är ett exceptionellt läge. Vi har märkt att det tar längre tid för folk att fatta beslut om att köpa hus, säger vd Linda Kass på Terihus.

Just nu har Terihus paus i produktionen. Enligt planerna ska produktionen komma igång igen om några veckor.

Det är inte ovanligt att det är lugnt i husbyggarbranschen på vintern, men det som gör kontrasten stor, enligt Linda Kass, är att det under coronapandemin pågått en byggboom som i sin tur lett till att de inte haft någon paus.

Både trä och stål är förmånligare än ifjol

På Kannustalo har det också varit lugnt sedan årsskiftet, men nu har det börjat röra på sig igen.

Vd Mika Uusimäki berättar att de inte har behövt stanna produktionen, men de har permitterat personal sedan årsskiftet genom förkortade arbetsveckor. Från och med den här veckan (vecka 10) kör produktionen igång på full fart igen.

– Nu när vi går mot våren ser det betydligt positivare ut än vad det gjorde för ett par månader sedan, säger Mika Uusimäki.

Samtidigt som folk funderar både en och tre gånger på beslutet att bygga hus, säger Mika Uusimäki att det är ett bra läge att bygga eftersom materialpriserna har gått ner från fjolårets höga prisnivåer.

– Träpriserna var höga ifjol, men priserna har sänkts. Det är helt klart att de kommer att stiga igen i något skede. Om du agerar snabbt är träpriserna bra nu och också stålpriserna, som till exempel för ett plåttak, har kommit ner, säger Uusimäki.

Möter minskad efterfrågan med nya koncept

Såväl Terihus som Kannustalo bygger sina huselement i fabriker. Det gör inte Bohouse som i stället bygger hus på plats och ställe, något som vd Roger Sundkvist säger att är deras styrka. När det är en lugnare period, som det varit de senaste månaderna, kan de snabbt ställa om och har inte behövt permittera sin personal.

För att möta den minskade efterfrågan har Roger Sundkvist och hans kollegor lanserat ett nytt koncept.

– Vi har haft flera kunder som haft svårigheter att få lån. Vi har gjort en sådan grej att man kan bygga ett mindre hus till att börja med och sedan vid behov köpa eller hyra en tilläggsmodul, säger Sundkvist.

Också på Terihus och Kannustalo har man funderat på olika möjligheter för att möta den minskade efterfrågan. Medan Kannustalo lanserar nya husmodeller går man på Terihus och funderar på att erbjuda skräddarsydda hus, utöver de standardiserade husmodellerna.

Väntar på stabilare ränteläge

Under tiden som företagen filar på nya idéer går alla tre verkställande direktörer, som vi har pratat med, och väntar på att räntorna ska stabiliseras.

– Vi har en hel generation som har blivit van med minusräntor och det är kanske inte ett normalt läge. Räntorna på tre och uppåt är en helt normal ränta. Bara det stabiliserar sig och man börjar se ränteläget tydligare tror jag att folk vågar börjar titta framåt igen och planera sina husprojekt, säger Linda Kass.

– Jag tror att det börjar svänga mot det positiva och förstås det som alla pratar om är ränteläget, det skulle behöva stabiliseras. Vår bedömning är att under det här året svänger det förhoppningsvis till den normala köpkraften igen, säger Roger Sundkvist.

– Min egen känsla är att den här positiva utvecklingen fortsätter långsamt framåt. Det kommer gå snabbt, men det går hela tiden mot det bättre. Jag tror att marknaden kommer vara betydligt livligare i slutet av året, säger Mika Uusimäki.

Diskussion om artikeln