Ny generation tar över Bio Pallas i Karis: ”Vi måste renovera nu för annars blir vi ett museum”

Det har gått 100 år sedan biografen i Karis öppnade och jubileumsåret inleds med att Bio Pallas håller stängt fram till midsommar, men sedan ska jubilaren visa upp sin nya look.

100-åriga Bio Pallas får ett rejält ansiktslyft, men sen kör jubileumsåret igång på allvar
År 1923 slog biografen i Karis upp sina dörrar för första gången. Då fanns biografen i det gula trähuset bredvid det som idag är Bio Pallas. 1968 köpte familjen Sipiläinen bion och så småningom är det Sini Sipiläinens tur att ta över verksamheten. Hon blir då den tredje generationen i familjen som ska driva Bio Pallas.
Men den fjärde generationen, Sini Sipiläinens egna barn, är redan på ingång, förklarar hon. En biograf på en liten ort som Karis måste drivas som ett familjeföretag.
– Vi har inte råd att anställa utomstående arbetskraft och därför måste det vara en familj som tillsammans håller i trådarna, säger Sipiläinen.
Nya stolar och plats för rullstolar
Från och med början av mars fram till midsommar håller Bio Pallas stängt. Under tiden ska hela biografen totalrenoveras.
– Vi måste renovera nu för annars blir vi ett museum. En del kanske tycker vi redan är ett museum, säger Sini Sipiläinen skrattande.
Och hon har inte fel. Det är 40 år sedan biografen senast renoverades och mycket i biografen har sett bäst före-datum.
Toaletterna i lobbyn är små och tillgängligheten för personer i rullstol är dålig.
– Men nu vi ska vi bygga en ny stor toalett, öppna upp den andra dörren till biosalongen för rullstolsburna och lägga till platser i salongen för rullstolar, berättar Sini Sipiläinen.
Stolarna i salongen ska också bytas och bioduken ska förstoras. Dessutom kommer Bio Pallas att få en ny projektor och ett nytt ljudsystem.
– Jag vill också gärna göra lobbyn mysigare och på sikt kanske ha caféverksamhet eller en bar i foajén, funderar Sipiläinen.
Atmosfären förblir densamma
Det är inte helt oväntat att en hundra år gammal bio bär på mycket kulturhistoria och Sini Sipiläinen är medveten om det ansvar hon har, men samtidigt vill hon lugna dem som oroar sig för att Bio Pallas glömmer bort sitt kulturarv.
– Ingen panik. Vi ska bara byta ut stolarna och göra biografen bättre för alla. Atmosfären kommer fortsättningsvis att vara densamma.
Den gamla projektorn som möter besökare direkt vid ingången kommer också att stå kvar.
– Sist och slutligen är det publiken som skapar atmosfären. Inredning och färgval spelar mindre roll, menar Sini Sipiläinen.
Människors fritid är bions största konkurrent
Bio Pallas höll öppet hela pandemin och börjar också återhämta sig från pandemiåren, men Sini Sipiläinen säger ändå att man fortfarande saknar drygt hälften av de besökare man hade innan pandemin slog till.
– Vi har också svårt att locka personer i åldern 20-40 till biografen, men efter renoveringen hoppas jag att också den här åldersgruppen hittar hit igen.
Sini Sipiläinen är öppen med att den guldålder som bion upplevde på 80-talet är förbi, men hon håller inte med om att strömningsjättarna är biografens största konkurrent.
– Den krympande fritiden som människor har är nog det som vi framför allt tävlar om, säger hon.