Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk anti-Kreml-nationalist bakom kaos på rysk mark – Putin anklagade Ukraina för terrorism

Karta över delar av Ryssland, Ukraina och andra länder i området.
Bild: Lars Gustafsson / Yle, ©Mapcreator.io

Ryska propagandakanaler hävdar att ukrainare tog gisslan på ryskt territorium men ”sabotörerna” verkar ha varit ryska.

Rysslands president Vladimir Putin har kallat till ett krismöte i säkerhetsrådet efter att ha påstått att ukrainska sabotörer har rört sig på ryskt territorium på torsdagen.

Ryska propagandakanaler har hävdat att ”ukrainska sabotörer” hade brutit sig in i regionen Brjansk vid gränsen och tagit gisslan.

Rysslands president Vladimir Putin beskrev episoden som ett terrordåd och att de öppnats eld mot civila.

– Attacken i Brjansk var en terroristhandling som begicks av människor som ville beröva oss historiskt minne, historia, traditioner och språk.

Under dagen har en rad motstridiga uppgifter cirkulerat. Den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti citerade icke namngivna källor som talade om att flera personer tillfångatagits i en butik, att en attack hade utförts mot en bil och att en person dödats och ett barn skadats.

Ukraina förnekar inblandning

Ukrainska myndigheter har förnekat inblandning i händelserna i Brjansk och sagt att det antingen är en ”provokation” från Kremls sida eller en handling utförd av ryska partisaner.

I Ukraina tolkades de ryska rapporterna genast som falska och som något som inletts av Ryssland för att misskreditera de ukrainska väpnade styrkorna.

– Berättelsen om [den ukrainska] sabotagegruppen [i Ryssland] är en klassisk medveten provokation, säger den ukrainska presidentens rådgivare Mychailo Podoljak på Twitter. Enligt honom ville Ryssland skrämma sitt folk för att rättfärdiga attacken mot ett annat land.

Podoljak antydde också att en attack var på gång, utförd av ryska partisaner. ”Frukta dina partisaner”, skriver han.

Rysk nationalist den verkliga aktören?

Nu pekar mycket på att det i själva verket handlade om en rysk aktion. En grupp ryssar ledda av en välkänd rysk nationalist har på Telegram meddelat att de stod bakom dramat.

Gruppen hävdar att historien om att ”ukrainska sabotörer” skulle ha utfört en attack i Ryssland är en lögn som Kremls propagandister har spridit.

Gruppen definieras som en rysk volontärkår – ”anti-Kremlkrigare”. De har tagit på sig skulden för attacken på ryskt territorium men förnekar att de skulle ha tagit gisslan eller dödat någon.

– Vi är inte i krig med civila. Vi dödar inte de som är obeväpnade, säger en man på en video som uppges vara filmad i Brjansk.

Gruppen säger också att ”tiden är mogen för vanliga ryska medborgare att förstå att de inte är slavar. Res er upp och slåss”.

Mannen på videon har identifierats som Denis Kapustin – ”White Rex”, en rysk nynazist som för bara några månader sedan erkände att han tidigare samarbetat med ryska säkerhetstjänster. Han har sagt att han 2017 tog sig till Ukraina för att ansluta sig till ukrainska trupper som kämpar mot Ryssland.

I videor som cirkulerar online beskriver beväpnade män sig själva som medlemmar i den ryska volontärkåren, och de säger att de korsat gränsen för att bekämpa ”den blodiga Putin- och Kremlregimen”. Äktheten i videorna har inte bekräftats.

Källor: The Washington Post, The Guardian, Reuters, AFP