Hoppa till huvudinnehåll

Politik

De här röstmagneterna ställer inte upp i riksdagsvalet – över 180 000 röster på vift

Uppdaterad 07.03.2023 11:07.
Veronika Rehn-Kivi (Sfp) (Rkp).
Bildtext Veronica Rehn-Kivi (SFP) vill satsa på välfärdsområdet och lokalpolitiken. Hon fick över 5 000 röster i förra riksdagsvalet och nu får hennes väljare se sig om efter en ny kandidat.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Många svenskspråkiga väljare måste hitta en ny kandidat i Nyland eftersom Veronica Rehn-Kivi (SFP) inte ställer upp. De Gröna kan stå inför problem i Helsingfors då två kända profiler faller bort.

Av riksdagens 200 ledamöter har 31 uppgett att de inte ställer upp i riksdagsvalet i år. Det här är kandidater som fick tusentals röster var i förra riksdagsvalet, i några fall över tiotusen.

Totalt handlar det om över 180 000 röster.

Det betyder att en mängd finländare får se sig om efter en ny kandidat. De här väljarna kan få en stor betydelse för resultatet i valet den 2 april.

Gäller över femtiotusen av Centerns röster

Juha Sipilä (C) var en av de största röstmagneterna år 2019 med över 16 000 röster vilket motsvarar 6,4 procent av alla röster i Uleåborgs valkrets.

Sipilä är ändå inte den enda av Centerns kandidater som väljer att lämna riksdagen. Centerns avgående riksdagsledamöter samlade totalt nästan 54 000 röster i förra riksdagsvalet.

Eftersom många i första hand röstar på en kandidat och inte på ett parti kan bortfallet av stora namn på Centerns listor förvärra partiets problem med dalande väljarstöd.

Socialdemokraterna har nästan lika många så kallade herrelösa röster, deras avgående riksdagsledamöter fick sammanlagt omkring 49 000 röster i förra valet.

Till exempel handlar det om Kristiina Salonen som fick 8,4 procent av rösterna i Satakunta valkrets, alltså över 10 000 röster.

Antalet herrelösa röster som riksdagsledamöterna lämnar efter sig är cirka 27 000 för De Gröna, 25 000 för Samlingspartiet, 13 000 för Vänsterförbundet och 11 000 för Sannfinländarna.

Veronica Rehn-Kivis väljare söker kandidat i Nyland

Det största bortfallet av riksdagsledamöter finns i Nyland, vilket inte är förvånande eftersom det handlar om den klart största valkretsen. Det handlar om sju riksdagsledamöter som fick 34 000 röster, alltså över 6 procent av valkretsens alla röster i förra riksdagsvalet.

Veronica Rehn-Kivi (SFP) är ett intressant namn med tanke på svenskspråkiga väljare. Hon är den enda av Svenska folkpartiets riksdagsledamöter som inte ställer upp för omval och hon kammade hem nästan 5 700 röster i förra riksdagsvalet.

Antal herrelösa röster i Nyland

Samlingspartiet: 8 730

De Gröna: 6 331

Svenska folkpartiet: 5 660

Centern: 5 276

Sannfinländarna: 4 266

Kristdemokraterna: 3 499

Svenska folkpartiet hoppas förstås att rösterna ska hållas inom partiet. De siktar på att öka antalet riksdagsledamöter från tre till fyra stycken i valkretsen.

Två nyländska samlingspartister hoppar av och lämnar efter sig nästan 9 000 potentiella röster i Nyland.

Centerns Matti Vanhanen säger adjö med sina 5 000 röster.

Kristdemokraternas enda nyländska riksdagsledamot Antero Laukkanen ställer inte heller upp och han fick 3 500 röster.

De Gröna står utan två röstmagneter i Helsingfors

Fyra riksdagsledamöter från Helsingfors valkrets väljer att inte ställa upp i valet. Hit hör Jaana Pelkonen (Saml) som fick över 10 000 röster i valet 2019.

Helsingfors kan ses som den viktigaste valkretsen för De Gröna eftersom sex av partiets tjugo riksdagsledamöter är från huvudstaden. Medan partiets väljarstöd sjunker i partimätningarna, har Emma Kari och Outi Alanko-Kahiluoto valt att hoppa av riksdagsarbetet.

Antal herrelösa röster i Helsingfors

De Gröna: 12 677

Samlingspartiet: 10 563

Socialdemokraterna: 5 044

Kari och Alanko-Kahiluoto kammade tillsammans ihop över 12 000 röster i förra valet, över 3 procent av valkretsens röster.

Politikerveteranen Erkki Tuomioja (SDP) är en annan helsingforsare som väljer att avsluta riksdagskarriären. Han valdes in i riksdagen redan år 1970 och har suttit i riksdagen utan avbrott sedan 90-talet. Han fick över 5 000 röster i förra valet och kan tänkas ha en trogen skara väljare som får se sig om efter en ny kandidat för första gången på länge.

De flesta fortsätter i Egentliga Finland och Vasa

I Egentliga Finlands valkrets är det två sittande riksdagsledamöter som inte ställer upp för omval. Det handlar om Katja Taimela (SDP) som fick omkring 5 700 röster i förra valet (2,1 procent av rösterna) och Esko Kiviranta (C) som fick 3 800 (1,4 procent av rösterna).

Valkretsens största namn som faller bort är ändå Samlingspartiets Ilkka Kanerva som dog i fjol. Han fick 7 350 röster år 2019.

I Vasa valkrets ställer alla nuvarande riksdagsledamöter upp för omval.

Socialdemokraternas Jutta Urpilainen är ändå ett intressant namn som faller bort. Hon blev invald i riksdagen år 2019 med 11 000 röster, vilket motsvarar 4,4 procent av alla röster i valkretsen.

Urpilainen lämnade riksdagen då hon valdes till EU-kommissionär och ställer inte upp i årets riksdagsval.

Så här många röster lämnar riksdagsledamöterna efter sig