Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisens avlyssningar ledde till musikstudio i Esbo och stort parti kokain – tre män döms till fängelse för grova narkotikabrott

Uppdaterad 03.03.2023 08:23.
På ett bord finns det en lina med vitt pulver. Vid början av linan ses en ihoprullad sedel.
Bild: Titus Poutanen / Clayhill

En DJ och musikproducent med studio i Esbo döms för narkotikabrott. Men han undviker åtal i stor droghärva trots att stora mängder kokain förvarats i hans studio.

I maj i fjol beslagtog polisen narkotika av fyra män som rört sig mellan två musikstudior i Esbo.

Polisen hade under några månaders tid avlyssnat flera av dem. Alla fyra döms nu för narkotikabrott i Västra Nylands tingsrätt, tre av dem för grovt narkotikabrott.

Musikanten frias från de allvarligaste åtalen

Den drygt 30 åriga musikanten, som de senaste åren gjort många spelningar på en nattklubb i centrala Helsingfors, köpte enligt åtalet ett kilogram kokain för återförsäljning i samarbete med flera kompanjoner.

Drogerna har enligt åklagaren förvarats i musikantens studio i Esbo. Han påstår själv att han ofta lämnat över nyckeln till andra som fritt kunnat använda studion. Av de övriga åtalade känner han bara en.

Tingsrätten konstaterar att det saknas bevis som knyter honom till det stora partiet på ett kilogram.

Han förekommer inte heller i polisens avlyssningar. Däremot hade han relativt stora mängder narkotika på sig för eget bruk, och därför döms han till böter för narkotikabrott.

Trio handlade med större parti

Det är i stället tre andra män i 20-årsåldern som knyts till kokainet och som döms för grova narkotikabrott. Alla tre medger innehav av mindre partier på några hundra gram.

Men de hävdar att de inte sålt någonting vidare. Tingsrätten anser ändå att mängderna är så stora att avsikten varit återförsäljning. Männens anteckningar tyder också på droghandel.

Utöver bilder och anteckningar, har åklagaren presenterat avlyssningar som verkar handla om droghandel. I samtalen hänvisar männen till amfetamin som ”nedre våningen” och till kokain som ”övre våningen”.

Så här har ett samtal mellan en av de åtalade och annan man låtit översatt från finska till svenska:

A: Hej bror.

B: Bror, hur är läget? Allt bra?

A: Allt bra tack, hur är det med dig, allt bra?

B: Det tackar vi gud för, bror. Jag har inget uppe, bara nere.

A: Du har inget uppe?

B: Jag svär, inget uppe, bara nere.

A: Men du har nere?

B: Jag har nere.

A: Äsch då, okej. Han vill ha uppe.

B: Jag vet inte, kanske imorgon, imorgon.

A: Kommer det imorgon?

B: Ja, imorgon, imorgon, kanske.

A: Okej, vi hörs och ses. Med guds vilja, imorgon.

B: Okej bror, okej bror, chilla, bror.

Telefonmaster ledde polisen på rätt spår

Polisen har haft ett digert arbete att reda ut hur mycket narkotika männen haft i sin ägo och vilka av dem som varit inblandade i handeln med det stora kokainpartiet.

Polisen har beslagtagit uppemot 400 gram kokain. Men åklagaren menar att det funnits ett parti som varit dubbelt så stort. Som bevis finns meddelanden, skuldbrev, anteckningar och bilder på stora mängder kokain som funnits på männens telefoner.

Genom att se vilka telefonmaster männens telefoner varit kopplade till vid klockslagen då bilderna på kokainet togs, har polisen fått en uppfattning om vem av dem som varit på plats i studion då kokainet fotograferats.

Under en husrannsakan hos en av de åtalade hittades ytterligare 200 gram amfetamin. Tingsrätten anser att det finns tillräckliga bevis för att anta att kokainpartiet uppgick till 600 gram.

De tre männen som enligt rätten bär ansvar för det stora partiet kokain döms alla till mellan tre och fyra års fängelse.

Ytterligare två män åtalades i samma brottshärva, men i de fallen förkastas åtalen. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.