Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sari Essayah: Ateisterna hotar våra traditioner och vänstern vill bara låna pengar

Uppdaterad 16.03.2023 09:43.
Sari Essayah i riksdagen i februari 2023
Bildtext Sari Essayahs KD kritiserar den sittande regeringens låntagning, men partiet vill satsa mera på social- och hälsovård, utbildning, skola och vägar.
Bild: Silja Viitala / Yle

Kristdemokraterna går till val med familj och företagande i centrum. Sari Essayahs KD är ett av riksdagens minsta partier och oroar sig för vården och statsskulden.

Kristdemokraternas valdevis är ”Sunt förnuft”. KD kritiserar den sittande regeringens låntagning, men partiet vill satsa mera på social- och hälsovård, utbildning, skola och vägar.

KD har siktet inställt på att fördubbla antalet riksdagsmandat. I den avgående riksdagen sitter fem KD-ledamöter. Siktet är nu inställt på 8–10 mandat.

KD är ett konservativt parti som känner sig i grunden missförstått. På de finlandssvenska kristdemokraternas sajt kan man läsa:

”Då det kommer till ideologi är konservatism det mest felanvända ordet och den mest missuppfattade ideologin i hela västvärlden. Konservatism kan inte beskrivas med en mening som att `skynda långsamt´. Det är en gammal idétradition med rötter från Edmund Burke då han skrev om den franska revolutionen.”

Sari Essayah lyfter ett varnande finger
Bildtext Ute i Europa är kristdemokraterna stora, men KD har aldrig varit stort i Finland. Konkurrensen inom centerhögerfältet har varit för hård, säger Sari Essayah.
Bild: Markus Ekholm / Yle

Hotet mot traditionerna kommer inifrån

Pingstvännen och före detta friidrottaren Sari Essayah har lett KD sedan 2015. Under sin idrottskarriär vann hon VM-guld och EM-guld i gång.

På Sari Essayahs vägg hänger en sliten poster med ett citat från Efesierbrevet 6:10: ”Var starka i Herren och hans väldiga kraft.”

– Bakom mitt hela liv ligger tron på Gud, säger Sari Essayah då hon pekar på affischen som har hängt med länge.

I det kristdemokratiska husorganet KD-lehti säger hon att det viktigaste för KD är att det finländska samhällets värdegrund - det vill säga - de kristliga värderingarna bevaras.

– Barn och unga måste få en trygg uppväxt och en ordentlig vägkost för livet. Vi måste också ta hand om varenda åldring.

KD anser att de kristna traditionerna är hotade i dag. Hotet kommer inte utifrån, enligt Essayah som säger att hon har talat med muslimer som inte har några problem med våra kristna traditioner.

Hotet kommer från det som Essayah kallar för inhemska ateister.

– De inhemska ateisterna använder invandrarna som ett svepskäl för att få bort de kristna traditionerna från skolorna, säger Essayah.

KD:s Sari Essayah och Peter Östman lämnar in en interpellation tillsammans med Rörelse Nu och Sannfinländarna.
Bildtext Lättare att samarbeta med de borgerliga partierna då det gäller statsskulden. Vänstern vill fortsätta att låna pengar. På bilden KD:s Sari Essayah och Peter Östman som lämnar in en interpellation tillsammans med Rörelse Nu och Sannfinländarna.
Bild: Silja Viitala / Yle

Var tionde KD-väljare talar svenska

För KD är svenskan viktig säger Sari Essayah. Dels för att svenskan är ett av våra två nationalspråk, men också för att hon tror att svenskan är lättare att lära sig för invandrare som kommer från sådana delar av världen där man talar ett språk som är släkt med svenskan.

– Det är lättare att lära sig tala svenska än finska, tror Essayah.

Tio procent av KD:s väljare har svenska som modersmål och Essayah har bara gott att säga om det svenska i Finland. Hennes favoritplats i Svenskfinland är Larsmo.

I österbottniska Larsmo tog KD nästan hälften av rösterna i senaste riksdagsval. Till exempel i Bosund by tog KD 70 procent av rösterna. Det gör Larsmo till partiets relativt sett starkaste fäste i hela landet.

– Jag har många vänner som är tvåspråkiga. Speciellt i Larsmo har jag många vänner, säger Essayah.

I Larsmo är väckelserörelserna starka. De uppskattar frihet och företagarandan är stark. Det här matchar de kristdemokratiska värderingarna. SFP är för liberalt för många i Österbotten.

KD har egen majoritet i Larsmofullmäktige. Kommunfullmäktiges ordförande är den mångåriga KD-riksdagsledamoten Peter Östman och han har djupa släktrötter på orten.

Karikatyr på Sauli Niinistö
Bildtext En av orsakerna till att KD är dömt till att vara ett litet parti är de konservativa värderingarna är väl företrädda i Finland, enligt Sari Essayah. Karikatyren på väggen ett tack för KD:s stöd till president Sauli Niinistös valkampanj.
Bild: Markus Ekholm / Yle

KD är troget sina konservativa rötter

På Sari Essayahs vägg i arbetsrummet hänger president Sauli Niinistö. Karikatyren är ett tack för Essayahs och KD:s stöd i valkampanjen. Presidenten har höjt ett förmanande finger.

– Niinistö är konservativ och står för samma värderingar som jag, anser Essayah.

Essayah är nämligen stolt över att vara konservativ.

Ute i Europa är Kristdemokraterna ett stort parti. Tyska CDU har dominerat tysk efterkrigspolitik. Både förbundskanslarna Helmut Kohl och Angela Merkel var kristdemokrater.

Men KD har aldrig varit stort i Finland. Konkurrensen inom centerhögerfältet har varit för hård, säger Essayah. Samlingspartiet, Centern och SFP fiskar delvis i samma vatten.

– Men KD behövs, eftersom partiet har förblivit sina konservativa rötter troget. De andra partierna lämnade på 1960-talet sin värdegrund och blev liberala. Vi är stolta över att vara konservativa och kristdemokrater, säger Essayah.

Poster med ett citat från Efesierbrevet
Bildtext På Sari Essayahs vägg hänger en sliten basketposter med ett citat från Efesierbrevet 6:10: ”Till sist: Var starka i Herren och hans väldiga kraft.”
Bild: Markus Ekholm / Yle

Vänstern vill bara låna pengar

KD är ett socialkonservativt parti. Det betyder att partiet på den så kallade GAL-TAN-skalan ligger högt uppe på den konservativa axeln, medan partiet på höger-vänsterskalan ligger strax höger om mitten.

Då jag frågar Essayah om vilket parti som ligger KD närmast varierar svaret.

– Då det gäller vården är SDP nära, säger Essayah.

Och då det kommer till den ekonomiska politiken är det Samlingspartiet eller kanske Centern som är närmast, fortsätter hon.

– Då det gäller statsskulden är det enklare att jobba med de borgerliga partierna. Vänsterförbundet och SDP vill fortsätta att låna pengar, säger Essayah.

Sari Essayah med mjukislejon
Bildtext När Essayah blev partiordförande 2015 fick hon ett lejongosedjur av den tidigare partiledaren Esko Almgren. Han sa att Essayah måste kämpa för Finland som ett lejon.
Bild: Markus Ekholm / Yle

Röstade med Sannfinländarna mot translagen

När det handlar om de så kallade familjevärderingarna så ligger Sannfinländarna nära. Till exempel när det gäller synen på sexuella minoriteter.

– Det var bara KD och Sannfinländarna som konsekvent röstade mot ändringen av translagen, säger Sari Essayah.

En så kallad regnbågsregering är inget problem för KD. Det har KD erfarenhet av, konstaterar Sari Essayah.

Senast satt KD i regeringen under statsministrarna Jyrki Katainen och Alexander Stubb. Då gnisslade det bland annat i synen på äktenskapslagen.

– Partierna måste bara vara noggranna med att skriva in alla viktiga frågor i regeringsprogrammet, säger Essayah.

Det väger mycket jämnt mellan de tre stora partierna just nu. Men nästa statsminister heter antingen Petteri Orpo eller Sanna Marin, tippar Essayah.

– Om regeringsprogrammet är det rätta så är en rödblå regering en möjlighet för KD, fortsätter hon.

När Essayah blev partiordförande fick hon ett lejongosedjur av den tidigare partiledaren Esko Almgren. Han sa att Essayah måste kämpa för Finland som ett lejon.

– Det här gäller också KD, säger Sari Essayah.

Uppdatering 16.3.2023 kl. 9.45: I ingressen har ordet ”Gud” strukits ur ”Kristdemokraterna går till val med Gud, familj och företagande” och senare i texten har ”KD anser att den kristna tron är hotad i dag” ändrats till att ”KD anser att de kristna traditionerna är hotade i dag”.

Diskussion om artikeln