Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

RAU förkastade medlingsbud – lokförarna varslar om strejk från 20 mars

Uppdaterad 02.03.2023 21:15.
Ett tåg vid tågstationen i Kuopio.
Bildtext Strejken som berör lokförarna skjuts upp med två veckor.
Bild: Matti Myller / Yle

Lokförarnas strejk skjuts upp med två veckor och man fortsätter förhandla tisdagen den 7 mars.

Järnvägsunionen (RAU) har förkastat riksförlikningsmannens förslag i arbetskonflikten som gäller lokförarna, meddelar Riksförlikningsmannens byrå på Twitter. För metrons- och spårvagnstrafikens del har strejken avblåsts.

Strejken som berör lokförarna skulle inledas måndag 6.3 men den har nu flyttas fram med två veckor för att man skall få mera tid att förhandla.

Förhandlingarna fortsätter tisdag 7.3.

RAU har gett ett nytt strejkvarsel för 20.3–31.3.

Om lokförarna strejkar kommer alla fjärr- och närtåg att ställas in, uppger VR för nyhetsbyrån STT.

RAU och Palta godkände däremot på torsdagen medlingsförslaget i konflikten som gällde kundtjänst, trafikskötsel och trafikstyrning samt administrativa uppgifter. Den strejken hade varslats till den 13–17 mars.

– Det handlar alltid om en helhet och det är helheten man bedömer. Det andra kollektivavtalets helhet bedömdes så att det kunde man leva med, kommenterar RAU:s ordförande Tero Palomäki.

Även JHL och Palta godkände tidigare i dag ett medlingsbud. JHL representerar bland annat konduktörer, spårvagnsförare och metroförare.

VR påminner om att lokförarnas övertidsblockad och förbud mot att byta arbetspass kan förorsaka förseningar och inställda turer redan innan den egentliga strejken.