Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP föreslår: Subjektiv rätt till distansjobb och chefsfri fritid

Två män bakom en dörr med glasruta, texter om företagshälsovård och arbetarskydd.
Bildtext SDP vill diskutera välmående och utmattning i arbetslivet. Den nya teknologin kan inte kräva att arbetstagaren alltid är på jobb. Då måste chefen sluta ringa, enligt Matias Mäkynen, SDP.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Efter utspelen om fyradagarsvecka fortsätter SDP med förslag för bättre ork och välmående på jobbet. Pandemin gav goda erfarenheter av distansjobb, varför inte ge arbetstagarna en subjektiv rätt att jobba delvis hemma, säger Matias Mäkynen.

SDP vill göra det lättare att hålla distans till både chefen och arbetsplatsen - det kunde förhindra mentala problem och utbrändhet. Distansarbetet borde bli en subjektiv rättighet för de anställda, till exempel två dagar i veckan, där det är möjligt, säger SDP:s viceordförande Matias Mäkynen.

– Det viktiga är att söka de bästa åtgärderna som kan hjälpa mot utmattning. Ett förslag från SDP gäller förkortad arbetstid, med en kombination av ökad produktivitet och välfärd i arbetslivet, förklarar Matias Mäkynen. Han nämner också andra reformer, till exempel i arbetarskyddslagen, för att främja den mentala hälsan och tryggheten. Arbetsgivarna borde enligt honom också ha ett större ansvar för att de anställda inte har för stor arbetsbörda.

Rubbad balans fritid - jobb

Den nya teknologin har inte bara underlättat arbetet, den rubbar också balansen mellan fritid och arbetstid, och ökar kravet på produktivitet. Bara för att den ständiga uppkopplingen är möjlig, måste den inte användas hela tiden.

Mäkynen föreslår lagstiftning som skulle reglera chefernas rätt att chatta, skriva, ringa eller sända e-post till de anställda utanför arbetstid, utom i nödsituationer. Han ser det inte som omöjligt att det förslaget skulle ingå i nästa regeringsprogram. För det är nödvändigt att åtgärda illamåendet och utmattningen på arbetsplatserna, säger Mäkynen.

SDP-förslag: Chefsfri fritid och rätt till distansjobb

2:50

”Arbetsgivarna får gratistid”

När teknologin har utvecklats har arbetsgivarna flyttat över arbetsuppgifter som tidigare gjordes av cheferna och fått gratis arbetstid av de anställda, sa Mäkynen i en intervju i Helsingin Sanomat på torsdagen. Nu vill han - och SDP - ha lagstiftningen till hjälp, för att öka trivseln och förebygga utmattning på arbetsplatserna.

Det är en fråga för politikerna, eftersom det inte tycks gå på frivillig väg, genom lokala förhandlingar eller i kollektivavtal. Det är ju samhället som betalar för arbetsoförmåga, sjukdom och tidiga pensioneringar, påpekar Mäkynen. Och det gäller både så kallade donarjobb och inom olika slags expertjobb.

Flera länder har lagstiftat om nya tekniken

Någon EU-lagstiftning finns inte, men i EU-parlamentet har man diskuterat rätten att inte vara uppkopplad på digitala verktyg.

Europaparlamentets resolution från 2021 ser balansen mellan arbete och privatliv som viktig.

Parlamentet noterade en ständig uppkoppling i kombination med höga arbetskrav och en tilltagande förväntan på att arbetstagare alltid går att nå. Det kan gå ut över arbetstagares grundläggande rättigheter, balans mellan privatliv och arbete, och deras fysiska och psykiska hälsa och välmående.

Sådan lagstiftning har införts i Belgien, Frankrike och Portugal. Då kan det inte vara omöjligt att få igenom också i Finland, säger Mäkynen. Han utgår ifrån att frågan kommer upp i förhandlingarna om nästa regeringsprogram efter riksdagsvalet.

Diskussion om artikeln