"Jobbigt att se när djur har ont och man inte kan hjälpa" – smådjursägare i Karleby oroas av veterinärbristen
Sedan nyår finns ingen kommunal smådjursveterinär i Karleby centrum. Närmaste klinik finns i Kelviå där de anställda har en mängd produktionsgårdar på sitt bord och i Kronoby där det finns en privat mottagning som går på halvfart.
Hundägaren Pia Björkgren tycker det känns otryggt att det inte längre finns någon veterinär i centrum.
- Jag har funderat vart ska jag vända mig, Maja är ung och har fått vara frisk, men alltid kan något hända. Ska jag ringa Seinäjoki, Nykarleby, Jakobstad? Och hinner man i tid är också frågan.
Hunden Maja fick akut mag/tarminflammation för ungefär ett år sedan och då var det bråttom.
- Det är jättejobbigt att se när ens djur har ont och man inte kan hjälpa och inte vet vad man ska göra.
Nu har Björkgren försökt få tid för att ta bort tandsten på Maja. Ännu har hon inte lyckats, och hon har frågat andra djurägare i bekantskapskretsen vart de har vänt sig och hur de tänker.
- De är precis som jag, de vet inte riktigt.
Björkgren har hört att det finns bra veterinärer i Kaustby
- Men det är en bit att köra dit om det är bråttom. Jag hoppas vi får en stadsveterinär. Det är inget lätt jobb, de har jättemycket jobb och får stå i, men de behövs.
Noll sökande till lediga jobb
Direktören för miljöhälsovården i Mellersta Österbotten, Andréas Smeds, har också förhoppningar om en smådjursveterinär i staden. Men en tjänst har varit utannonserad i flera omgångar sedan september i fjol.
- Inga sökande överhuvudtaget, säger Smeds.
Ordinarie smådjursveterinären kommer tillbaka i oktober. Men före det är läget alltså att smådjursmottagningen håller stängt. I Kelviå jobbar flera veterinärer och de har möjlighet att ta emot smådjur i någon mån.
- De är förstås överhopade med jobb, det finns jättemycket produktionsdjur på området så de har händerna fulla, säger Smeds.
Enligt Smeds har området lyckats rekrytera tillräckligt många vikarier för sommaren, förutom i Kelviå också vid mottagningarna i Perho, Halso, Vetil och Toholampi. Han hoppas att centrummottagningen så småningom ska locka någon eller några sökande.
Bland annat ska mottagningen så småningom få nya utrymmen.
Under tiden kan smådjursägare vända sig till någon privat mottagning, även om Smeds vet att också de har svårt att rekrytera och därför håller stängt en del av tiden.
Jakobstadsregionen gläds så länge det varar
Mellersta Österbotten har avtalat med miljöhälsovården Kallan i Jakobstadsregionen om att få köpa tjänster vid behov. Området Kallan har för tillfället fem veterinärer som delar på fyra tjänster.
- I dag ser det riktigt bra ut, vi har alla tjänster besatta och personal på plats, säger chefen Annika Porthin på miljöhälsovården Kallan.
Ifjol köpte Kallan tjänster från Mellersta Österbotten, nu är rollerna ombytta.
- Det gäller att vara nöjd och glad så länge det varar. I fjol hade vi brist. Nu då vi har personal kan vi hjälpa dem vid behov.
Porthin har inget klart svar på varför Kallan har lyckats fylla alla tjänster nu. Hon tänker sig ändå att en ny organisation som ska få nya utrymmen kan locka.
- Visst kan det spela en roll. Det finns behov av att ha kolleger, speciellt yngre veterinärer vill ha stöd i arbetsuppgifterna, och mer erfarna veterinärer kan stödja och hjälpa så att man inte är ensam, säger Porthin.
Inom Västkustens miljöenhet (Korsholm, Korsnäs, Kaskö, Närpes, Kristinestad, Malax) är en tjänst som ambulerande veterinär obesatt, men de övriga ordinarie tjänsterna är besatta (fem kommunalveterinärer och en tillsynsveterinär).
Området har ännu inte sommarvikarier till de norra delarna av området, men i södra delarna finns åtminstone vikarier för en del av sommaren.