Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minskar stödet för Donald Trump? Många republikanska politiker tar avstånd från den konservativa CPAC-kongressen där Trump är dragplåstret

Flera personer står med högra handen på bröstet. Bakom dem syns en amerikansk flagga.
Bildtext Besökare på den konservativa CPAC-konferensen svär den amerikanska trohetseden.
Bild: EPA-EFE

Hur starkt är egentligen Donald Trumps grepp om det republikanska partiet. Det är en fråga som ställs när republikaner och högerfolk är samlade till den årliga konservativa CPAC-konferensen i Washington DC.

Washington DC

Det går inte att miste på vem som är det självskrivna dragplåstret även i år.

Stora klistermärken med texten Trump 2024 på bröstet och röda MAGA (Make America Great Again) kepsar är de vanligaste accessoarerna bland deltagarna på det konservativa CPAC-evenemanget som ordnas i det enorma hotell- och konferenscentret i utkanten av Washington DC.

– Som president höll han vad han lovade, jag vill att han ska få återvända till Vita huset och få avsluta sitt arbete, säger Succanne Monk.

På lördag ska Trump tala inför sina anhängare och övertyga dem att han är den enda tänkbara presidentkandidaten och ledaren för det republikanska partiet.

Men han talar till de redan frälsta. De flesta som deltar på konferensen är hängivna Trumpsupportrar. De som eventuellt vill utmana den tidigare presidenten ryggen lyser med sin frånvaro.

Fem personer står uppradade med gula t-skjortor med varsin röd bokstav på bröstet som stavar namnet Trump. De ler och gör tummen upp för kameran.
Bildtext Familjen Manuel från Texas hoppas Donald Trump får flytta in i Vita huset igen.
Bild: Yle / Daniel Olin

Populära Ron DeSantis deltar inte på CPAC-kongressen

Det finns allt fler tecken på att Trumps ställning inom det republikanska partiet inte är lika stark som tidigare. Uppslutningen på årets evenemang har varit mindre än tidigare år.

Den konservativa nyhetskanalen Fox News är inte på plats och dessutom har många från partietablissemanget beslutat att inte delta.

På plats är inte det republikanska ledarskapet i kongressen, varken talmannen Kevin McCarthy eller senatens minoritetsledare Mitch McConnell.

Inte heller Trumps tidigare vice president Mike Pence deltar. Också andra potentiella republikanska presidentkandidater har stannat hemma.

Det största namnet av dem är Ron DeSantis. Guvernören i Florida som har vind i seglen och tros ställa upp och ge Trump en tuff match när det republikanska partiet ska välja presidentkandidat.

– DeSantis är en stor ledare, han kommer att ha en strålande framtid. Men han bör fortsätta som guvernör i Florida, hans tid som president kommer senare, säger Succanne Monk.

En mörkhårig man iklädd kostym vinkar åt publiken som filmar honom med smarttelefoner. I bakgrunden syns de rödvita ränderna av en stor amerikansk flagga.
Bildtext Ron DeSantis är ett av flera republikanska toppnamn som inte deltar i årets CPAC-konferens.
Bild: Kyle Mazza/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Andra hoppas att Trump och DeSantis kunde dela på tronen.

– Jag hoppas DeSantis först ska vara Trumps vicepresident och sen efter fyra år kan han bli president och sitta i Vita huset de följande åtta åren säger Paul Macri.

Men mycket talar för att det kan bli en hård kamp om den republikanska presidentkandidaturen, man börjar se en allt större splittring på fältet. Trump är inte lika självskriven som tidigare menar den unga republikan Isabelle Smith.

– Det finns de som börjar luta mot att det behövs en ny röst och att Trumps tid är förbi. Men sen finns det även de som säger att Trump fortfarande är framtiden. Det är en intressant utveckling vi ser inom partiet, säger hon.

Om ett år kör de republikanska primärvalen igång, senast då mäts Trumps popularitet inom det republikanska partiet.