Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I norr varnas det för snöskred – snösäkerhetsexpert: ”Visst kan man åka offpist, om man har tillräcklig kunskap”

En man i skidutrustning vid ett snöigt fjäll.
Bildtext Snösäkerhetsexperten Tuomo Poukkanen, här vid Kellostapuli i Ylläs, påminner att off-piståkning kräver rätt utrustning.
Bild: Juuso Stoor / Yle

För dem som håller sig till den vanliga skidbacken orsakar lavinrisken ingen fara, men det gäller att veta vad man gör om man åker utför i naturförhållanden.

Meteorologiska institutet varnar för laviner på sex skidorter i Lappland. Måttlig varning råder vid Ylläs-Levi, Ruka, Luosto-Pyhä, Saariselkä, och Ounas-Pallas.

Farliga lavinförhållanden råder i Kilpisjärvi. Där ligger varningen för tillfället i klass 3 på lavinskalan, som går från 1 till 5.

En lavin, eller ett snöskred, är en stor mängd snö i snabb rörelse ner för en sluttning. Snöskred hör till den finska vintern i norr.

Tuomo Poukkanen, aktiv i snösäkerhetsteamet Ski patrol i Ylläs och styrelsemedlem i föreningen Finlands Skidcenter, säger att snötäcket i norr har förändrats de senaste åren.

– Temperaturen skiftar oftare på båda sidor om nollstrecket även på vintern. Det har lett till att lavinfaran stigit jämfört med läget för några år sedan.

En man gräver i snön vid ett fjäll.
Bildtext Tuomo Poukkanen har i flera års tid varit med i Ski patrol- teamet i Ylläs och lärt ut snösäkerhet åt dem som rör sig där.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Enligt Poukkanen finns ingen fara för dem som håller sig till den underhållna skidbacken.

– I Finland orsakar laviner inte heller fara för till exempel byggnader eller vägar.

De som åker off-pist, alltså i naturförhållanden utanför markerade backar, ska se till att packa med sig behövlig säkerhetsutrustning och hålla koll på väderprognoserna.

– Visst kan man åka, bara man har tillräcklig kunskap.

Man behöver ha med sig en lavinsändare som skickar ut signaler så att personen som hamnat under snön kan hittas, en sond som kompisen kan trycka genom snön med för att hitta en som begravts under snön, samt en spade att gräva fram den som hamnat i kläm.

Vanligare att folk rör sig i fjällen på egna vägar

Enligt skidcenterföreningen har allt fler börjat åka off-pist som hobby.

Överlag rör sig allt fler utanför de officiella backarna. En del rör sig med snöskoter, andra med snöbräde eller till exempel snöskor.

Vid populära ställen såsom i Levi finns ett nätverk av frivilliga, som håller koll på förhållandena i naturbackarna och uppdaterar dem som vill välja sina egna vägar.

Senast något dött till följd av ett snöskred i Finland var år 2000 i Kuusamo.

Artikeln bygger på en intervju med Tuomo Poukkanen i Yles morgon-tv (Ylen Aamu) och Yle Uutisets artikel.