Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vargen får tummen ner och pälsnäringen tummen upp i Vasa valkrets

Uppdaterad 10.03.2023 13:01.
Två vargar går i skogen på snötäckt mark.
Bild: Imagebroker / Alamy/All Over Press

72 procent av kandidaterna i Vasa valkrets som svarat på Yles valkompass anser att vargstammen bör minskas. 65 procent anser att pälsnäringen har en framtid i Finland.

Yles valkompass har öppnat och i samband med det tar vi också fram en del statistik.

72 procent av kandidaterna i Vasa valkrets som svarat på valkompassen anser att vargstammen bör minskas.

Mer specifikt har de svarat att de är helt eller delvis av samma åsikt.

Starkast av den här åsikten är Sannfinländarnas, Samlingspartiets och Rörelse Nus kandidater. Centern och SFP är inte långt efter, i dessa partier är det endast en kandidat som inte håller med.

Bland Vänsterförbundets kandidater är å andra sidan majoriteten helt eller delvis av annan åsikt. Och av De Grönas kandidater är alla helt eller delvis av annan åsikt.

Graf som visar hur svaren fördelas

Samma mönster gällande pälsnäringen

Vad gäller pälsnäringens framtid ser man också en tydlig skillnad mellan partierna. På frågan om man ska fortsätta tillåta pälsfarmning svarade alla av Kristdemokraternas kandidater ja. Inom Sannfinländarna svarade alla utom en ja.

Inom Centern, Samlingspartiet, Rörelse Nu och SFP finns det enstaka skeptiker.

65 procent av valkretsens kandidater anser att pälsnäringen har en framtid i Finland.

Inom SDP är man betydligt mer skeptiska och inom Vänsterförbundet och framför allt De Gröna vill man inte se en framtid med pälsnäring.

Graf som visar hur svaren fördelas

De Gröna och SFP av helt motsatta åsikter om flygtrafiken

Yle frågade också vad kandidaterna tycker om statens stöd till de regionala flygplatserna. Den här frågan fick dock inte plats i den slutliga valkompassen, totalt föll kring en tredjedel av frågorna bort.

Men vi kan ändå här presentera vad kandidaterna i Vasa valkrets anser. Totalt anser 35 procent av kandidaterna som svarat att staten måste sluta stöda flygtrafiken.

Alla förutom en av De Grönas kandidater anser att staten ska sluta stöda flygtrafiken till regionerna. Majoriteten av Vänsterförbundets kandidater är inne på samma linje men sedan svänger det.

Inom SFP och Centern är man av diametralt motsatt åsikt.

Graf som visar hur svaren fördelas

Ska vi ha en bro över Kvarken?

Ser man på frågan om ett broprojekt över Kvarken ska drivas framåt, även om det skulle skada naturen, är det betydligt mer jämnt bland kandidaterna.

Det är nästan dött lopp mellan de som håller med och de som är av annan åsikt. 52 procent anser att broprojektet ska drivas framåt.

Mest positiva till en bro är Rörelse Nu, Samlingspartiet och Centern.

De som förhåller sig mest negativt är Vänsterförbundet och Kristdemokraterna.

Graf som visar hur svaren fördelas

När det kommer till att svara på påståenden i en valkompass kan givetvis kandidaterna stå och väga mellan att välja ”delvis av annan åsikt” eller ”delvis av samma åsikt”.

Så det lönar sig att läsa kandidatens motiveringar till varför hen har valt just det svarsalternativet.

Siffran för hur många som har svarat på valkompassen i Vasa valkrets (145 kandidater) innefattar alla partier, inte bara de som syns i graferna i den här artikeln.

Artikeln har uppdaterats den 10.3. När den först gjordes den 3.3 hade 128 kandidater svarat på valkompassen. Den 10.3 var antalet uppe i 145 kandidater.

En del mindre ändringar har skett. 72 procent anser att vargstammen bör minskas, tidigare var siffran 70. 52 procent stöder ett broprojekt, tidigare var siffran 50.

”Mittenpartierna” kan ha åkt upp eller ner någon position i graferna, till exempel har SFP tagit två steg neråt i frågan om broprojektet, alltså blivit snäppet mer negativt inställda. Och gällande pälsfarmningen har Samlingspartiet tagit ett par steg uppåt, alltså blivit snäppet mer positiva. Men ”ytterlighetspartierna” är fortfarande de samma.