Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Slovenerna vill uträtta stordåd på hemmaplan – lyckas den finländska herrkvartetten överträffa förväntningarna i backhoppningen?

Uppdaterad 03.03.2023 18:17.

Antti Aalto och Niko Kytösaho tog sig vidare till andra omgången i normalbacken, men utanför top tjugo. Lossnar det i stora backen för någon av de blåvita hopparna?

Kl. 18.25 Backe, herrar HS 138

Finland: Antti Aalto, Niko Kytösaho, Vilho Palosaari, Eetu Nousiainen

Kommentator: Mikael Oivo

Favoriter: Håller slovenernas nerver på hemmaplan?

Att Slovenien vunnit endast en bronsmedalj i backhoppning så här långt under VM är en besvikelse för hemmanationen. Med ett VM-guld i dag skulle de tidigare besvikelserna falla i glömska.

Kvaltävlingens vinnare Timi Zajc imponerade stort även på träningarna i stora backen. Ifall slovenen som aldrig vunnit några individuella stortävlingsmedaljer klarar av att hoppa likadant under press blir han svårslagen. Sloveniens andra stora medaljhopp är Anze Lanisek.

I herrbackhoppning är antalet medaljkandidater ändå stor.

Polackerna var i grym form i normalbacken och har fortsatt leverera fina hopp i den stora backen. Den rutinerade trion Kamil Stoch, Dawid Kubacki, Piotr Zyla sparar ofta sina bästa hopp till tävlingsomgångarna.

Tysklands Karl Geiger och Andreas Wellinger tog medaljer i normalbacken och formen verkar inte ha försvunnit någonstans. Österrikes Stefan Kraft är ute efter revansch efter två fjärdeplatser i VM.

Världscupledande Halvor Egner Granerud kan man naturligtvis inte heller räkna bort, trots hans svaga insats i normalbacken. Den stora backen torde passa bättre för norrmannen som jagar karriärens första individuella stortävlingsmedalj.

Halvor Egner Granerud.
Bildtext Lyckas Halvor Egner Granerud hitta formen?
Bild: IMAGO/Ulrich Wagner/ All Over Press

Finland: En utmaning för herrarna att nå upp till Rautionahos bedrift

Det ska mycket till för att någon av de finländska herrarna ska klara av att nå till lika fina resultat som Jenny Rautionaho på damsidan. Inför tävlingen känns det som att Rautionahos trettonde plats i stora backen inte finns inom räckhåll för den blåvita herrkvartetten.

I normalbacken klarade Antti Aalto och Niko Kytösaho av att ta sig vidare till andra omgången, men inte in bland de tjugo bästa. Om Finland får två herrar med till andra omgången även i stora backen kan chefstränaren Janne Väätäinen vara relativt nöjd över landslagets insats i VM.

VM och OS-historia: Kraft kan tangera Malysz rekord

Birger Ruud är fortfarande den enda backhopparen som klarat av att vinna tre VM-guld i stora backen. Då normannen kammade hem sina VM-guld mellan åren 1931 och 1937 var backarna visserligen inte så stora, men på den tiden hoppade man endast i en backe på VM och de tävlingarna klassas i kategorin "stora backen".

Av de aktiva hopparna har Stefan Kraft två VM-guld i stora backen sedan tidigare. Han har också ett VM-guld i normalbacke. Om han lyckas vinna i dag har han fyra individuella VM-guld och tangerar Adam Malysz rekord.

Diskussion om artikeln