Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allas Sea Pool stämmer Viking Line efter kollisionen – rederiet vill inte ta ansvar eller betala för skadorna

Uppdaterad 03.03.2023 13:33.
Iso valkoinen suojateltta, jonka suojissa korjataan laituria. Taustalla merimaisema.
Bildtext Reparationer till följd av kollisionen pågår fortfarande på Allas Sea Pool
Bild: Matti Myller / Yle

Viking Lines passagerarfartyg kolliderade med kajen intill Salutorget och orsakade svåra skador på Allas Sea Pools bastuanläggning.

Havsbadet Allas Sea Pool stämmer Viking Line. Det här eftersom rederiet inte går med på att ersätta kostnaderna för de skador som orsakades när fartyget M/S Gabriella kolliderade med kajen vid Allas Sea Pool.

Viking Line har inte heller gått med på Allas Sea Pools medlingsförslag.

Enligt Raoul Grünstein som är styrelseordförande för Helsinki Allas har kollisionen förorsakat kostnader på närmare 3 miljoner för Allas Sea Pool i form av ekonomiska förluster och materiella skador.

Vi tycker att det är det är en fullständigt obegriplig tanke att ett storföretag som Viking Line, som dessutom betonar trygghet och ansvarsfullhet, inte ansvarar för de skador som förorsakats av att deras fartyg drivit okontrollerat och kolliderat i Helsingfors trånga hamnbassäng”, säger Grünstein i pressmeddelandet.

Allas kräver att Viking Line ska stå för kostnaderna. Enligt advokat Teemu Taxell som företräder Allas Sea Pool grundar sig ersättningskravet på vattenlagstiftningen.

– I praktiken måste Viking Line ersätta skadorna om de bedöms ha agerat oaktsamt, säger Taxell.

Ersättningskravet grundar sig på investeringskostnaderna för tillfälliga bastur och förlorade inkomster för en period på ett och ett halvt år, då bastuanläggningen är ur bruk på grund av renovering. Två av basturna har ännu inte öppnat.

Även Helsingfors stad överväger att vidta rättsliga åtgärder mot Viking Line. Staden äger bryggan som skadades.

Viking Line: Vi gjorde inte fel

Viking Lines vd Jan Hanses berättar att Viking Line är av annan åsikt i frågan om vem som bär ansvaret.

– Vi kommer att neka ansvar. Vi utgår från nordisk rättspraxis i liknande fall och sjölagen. För att bli ansvarig skulle skadan ha behövt bero på oaktsamhet eller ett fel, säger Hanses.

Under sjöförklaringen som hölls i Helsingfors tingsrätt i februari 2022 berättade M/S Gabriellas kapten Mikael Mannerström bland annat att det inte var möjligt att göra nödstopp. Då skulle han ha förlorat manöverförmågan vilket kunde ha lett till en ännu farligare situation.

I sjöförklaringen framgår det att händelsen inte gick att förutse och att rederiet inte med hundra procents säkerhet kan fastställa orsaken till olyckan.

– Vi anser att vi inte agerat med uppsåt och vi har inte gjort oss skyldiga till några försummelser. Vi måste försäkra oss om att vårt försäkringsskydd inte äventyras, säger Hanses.

Kollisionen inträffade för drygt ett år sedan i januari vid Salutorget i Helsingfors då fartyget M/S Gabriella drev mot kajen som Allas Sea Pool är belägen på. Kollisionen orsakade svåra skador på både bryggan och bastubyggnaden som ligger ovanpå.

Artikeln uppdaterad 3.3 kl 12.36 - kommentarer av Taxell och Helsingfors stad.

Artikeln uppdaterad 3.3 kl 13.32 - kommentarer av Viking Lines vd Jan Hanses.