Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bojkott orsakar problem för Helsingforsrestauranger som serverar rysk mat: ”Kultur och matvanor är inte skyldiga till kriget”

En närbild på en kopp te.
Bildtext Efter krigets början använder sig restauranger som serverar rysk man inte av ryska råvaror. Varken björnköttet, vodkan eller kaviaren importeras från Ryssland.
Bild: Soili Huokuna / Yle

Ryska restauranger är inte de populäraste just nu. Detta trots att de flesta restauranger som serverar rysk mat i Helsingfors ägs av finländare och maten lagas med inhemska råvaror.

Många av de ryska restaurangerna i Finland har hamnat i svårigheter efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina för ett år sedan.

På restaurangen Blinit i Helsingfors finns många ukrainare bland personalen, berättar Nina Tkachyk.

– Restaurangens ägare är födda i Ukraina, precis som jag själv. Maten som vi serverar är både rysk och ukrainsk, skillnaden är inte stor, säger Tkachyk.

Enligt tidningsuppgifter blev restaurangen föremål för aggression av arga besökare när kriget i Ukraina bröt ut, men Nina Tkachyk vill inte prata om det.

– Läget har lugnat ner sig. Nu kommer folk istället och visar sitt stöd för personalen. Även flyktingar samlas på restaurangen, här kan de prata ukrainska, säger hon.

En ung kvinna med en svart keps ler mot kameran. I bakgrunden en målning med gula solrosor.
Bildtext Nina Tkachyk är själv född i Ukraina.
Bild: Soili Huokuna / Yle

Samtidigt, någon kilometer därifrån på den anrika ryska restaurangen Troikka, dukar man borden med kristallglas och finporslin i väntan på middagsgästerna.

Under pandemin var restaurangen tvungen att stänga, därefter var det gatuarbeten utanför som störde verksamheten. Som lax på löken bröt kriget ut.

Stamkunderna har inte svikit, men företagen lyser med sin frånvaro bland bokningarna. Restaurangchefen Pekka Pellikka menar att det är galet, då Troikka är och har varit i finsk ägo sedan starten för 55 år sedan.

– Det känns lite galet att folk nu bojkottar oss, restaurangen har varit i finsk ägo sedan den grundades och skatterna har betalats till Finland och Helsingfors i alla 55 år.

En man med vitt skägg står mellan borden på en restaurang. Borden har vita dukar och är fint dukade.
Bildtext Pekka Pellikka tycker inte man ska bojkotta rysk mat på grund av kriget i Ukraina.
Bild: Soili Huokuna / Yle

Pellikka har ändå full förståelse för att företagskunderna inte vill förknippas med något som har med Putins Ryssland att göra, men han tycker att det är tokigt att bojkotta maten.

– Rysk mat, musik eller litteratur är den samma som förr.

Generalsekreteraren för Samfundet Finland-Ryssland, Niina Sinkko tänker i samma banor som Pekka Pellikka när gäller rysk mat.

– Jag är själv från östra Finland och är van vid att äta samma mat som de äter i Ryssland, det är en del av min egen kultur. Kultur, matvanor eller litteratur är inte skyldiga till kriget.

Niina Sinkko bekräftar att många ryska restauranger i Finland har hamnat i ekonomiska svårigheter under det gångna året.

– Jag känner till några ryska restauranger som tvingats stänga, exempelvis restaurangen Katjuša i Lahtis. Jag är inte helt säker på orsakerna bakom stängningen där, men jag tror att det har något att göra med kriget

Sinkko har förståelse för att gemene finländare inte vill befatta sig med något som är ryskt när kriget rasar i Ukraina. Hon hoppas ändå att folk inte skulle vända ryggen till all rysk kultur.

En mörkhårig kvinna ler mot kameran. Hon håller upp en kopp te.
Bildtext Niina Sinkko njuter av maten på restaurang Blinit.
Bild: Soili Huokuna / Yle

Timo Lappi, verkställande direktör för Turism- och restaurangförbundet, vet inte i hur stor utsträckning de ryska restaurangerna i Finland är utsatta för bojkott.

– Det är svårt att säga, men det finns inget skäl till att bojkotta de ryska restauranger som är medlemmar hos oss. Ägarna är oftast finländare som vill bjuda på rysk matkultur. Inte heller råvarorna kommer från Ryssland, säger Timo Lappi.

Betalar ur egen ficka

På restaurang Troikka lever man ur hand i mun och ägaren får plocka pengar ur egen ficka för att det ska gå runt. Restaurangens framtid är oviss.

– Vi hoppas på det bästa men befarar det värsta, säger restaurangchef Pekka Pellikka.

Även om läget inte är bra just nu så hoppas Pellikka på en förändring till det bättre.

För Niina Sinkko är det inte konstigt att äta rysk mat – så länge det bara är receptet som är ryskt.

– Jag tror inte vi blir lyckligare av att protestera mot matkultur. Man kan äta rysk korv som tillverkats i Finland, samtidigt som man skickar ekonomiskt stöd till Ukraina.

Det är inte alltid lätt att se till att man träffar rätt då man bojkottar mera abstrakta kulturfenomen, påtalar hon.

– Ibland har man försökt bojkotta något man trott varit ryskt och så kommer det senare fram att det egentligen var ukrainskt.

Om vi tar de ryska blinierna som exempel.

– Är de kanske egentligen franska crêpes? Eller är de bara finländska plättar? funderar Niina Sinkko.

Diskussion om artikeln