Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Reflexer ska göra fåglarnas vårflyttning säkrare vid Molnmossen i Närpes

Svan landar på Söderfjärden.
Bildtext De här svanarna är fotograferade på Söderfjärden.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Reflexerna skyddar både fåglarna och eldistributionen eftersom de minskar risken för att fåglarna kolliderar med luftledningarna.

Molnmossen i Närpes och Nummijärvi och Kainasto i Kauhajoki har fått reflexer inför flyttfåglarnas ankomst.

Under februari har sammanlagt 153 reflexer som ska väcka fåglarnas uppmärksamhet satts upp vid luftledningsnäten i områdena. Svanar och tranor har tidigare påträffats i de här områdena och genom den här åtgärden vill man trygga deras vårflyttning.

Det är privatpersoner som tipsat som platser där flyttfåglarna brukar flyga förbi.

Enligt Caruna är fåglarnas säkerhet den främsta orsaken till att reflexerna satts upp, men reflexerna skyddar också luftledningarna och i förlängningen eldistributionen.

– Vid vattendrag och på öppna platser finns det en risk att fåglar flyger in i luftledningar. Vi måste ta hänsyn till naturvärdena och trygga elförsörjningen i området. I värsta fall mister fåglarna livet vid kollisionen och området drabbas av elavbrott, säger Petteri Palmumaa, Carunas underhållschef.

Det här är en översättning och bearbetning av Närpiön Molnmossenille ja Kauhajoen Nummijärvelle sekä Kainastoon on asennettu heijastimia lintujen kevätmuuttoa turvaamaan skriven av Ulla Kuivasmäki. Artikeln är översatt och bearbetad av Erika Rönngård.