Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson kritiserar partierna: Rädslan att mista röster avgjorde sametingslagen

Justitieminister Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson kritiserar partierna som tänker mer på risken att förlora röster än på mänskliga rättigheter och juridiken.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Justitieminister Anna-Maja Henriksson kritiserar de partier som fällde sametingslagen i riksdagen senaste vecka. I en intervju för nyhetsbyrån STT betonar hon att sametingslagen var en människorättsfråga som borde ha granskats juridiskt, inte politiskt.

– Partierna var rädda för att förlora röster bland väljarna i Lapplands valkrets om de hade stött förslaget som understöddes av samerna och sametinget, säger Anna-Maja Henriksson till STT.

Regeringens lagförslag som gäller både sametingets arbete och definitionerna av vem som ska betraktas som samer gavs efter lång tvekan i november, trots protester från Centern. När förslaget sedan fälldes i sista stund i grundlagsutskottet ansågs den socialdemokratiska ordföranden Johanna Ojala-Niemelä från Lapplands valkrets ha manipulerat omröstningen.

”Ingen slump att lagen föll?”

Enligt Helsingin Sanomat gav ordföranden felaktig förhandsinformation om utskottets möte och omröstningstidtabell. Därför uteblev socialdemokraternas medlem och suppleant, som skulle ha röstat med regeringen. Ordföranden kallade i stället in centerpartisten Markus Lohi, också från Lapplands valkrets, och han röstade emot regeringens förslag.

Bland annat Veronika Honkasalo från Vänsterförbundet och Bella Forsgren från De Gröna har kritiserat förfarandet, som enligt dem inte skedde av en slump.

SDP:s ordförande statsminister Sanna Marin har sagt att hon inte visste varför SDP saknade en utskottsmedlem på utskottsmötet när sametingslagen avgjordes, det vill säga regeringens förslag fälldes.

”Den politiska viljan tog slut, inte tiden”

Anna-Maja Henriksson preciserar inte i STT-intervjun om hon kritiserar också socialdemokraterna, eller enbart regeringspartiet Centern som röstade mot regeringens förslag.

Henriksson betonar grundlagsutskottets roll som granskare av lagförslagen ur grundlagsperspektiv. Nu blev den politiska granskningen viktigare för både Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern. Det var inte tiden som tog slut, utan den politiska viljan, säger Henriksson.

Hon ser lagförslaget som en människorättsfråga, där Finland har fått hård internationell kritik. Hon beklagar att den nu inte kunde lösas. Det var tredje gången en regering försöker lösa frågan.