Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen har utrett vidsträckt nätbedrägerihärva – offer runtom hela Finland

Skylt, där det står "poliisi" och en pil åt vänster.
Bildtext Polisinrättningen i Uleåborg utreder flera fall av nätbedrägerier.
Bild: Elisa Kinnunen / Yle

En grupp yrkesbrottslingar har lurat till sig 40 000 euro med hjälp av fejkade försäljningsannonser på nätet. Bedrägerierna har skett runtom i Finland under 2022.

Polisinrättningen i Uleåborg håller på att slutföra ett brett fall av nätbedrägerier. Polisen ser att verksamheten varit ytterst professionell.

Härvan innefattar 19 bedrägerier, ett grovt bedrägeri, ett försök till bedrägeri och sex identitetsstölder. Fallet kommer att gå till åtalsprövning under de kommande dagarna, enligt Polisen.

Brotten har gjorts via nätsidorna Nettivene, Nettikaravaani och Tori.fi. Kunderna som svarat på de fejkade annonserna och kontaktat de påstådda försäljarna, har blivit ombedda att betala en handpenning. Efter betalningen har annonserna raderats och ”försäljarna” har inte kunnat nås.

Flera liknande fall

Polisen misstänker åtta personer för att ha organiserat penningrörelsen och gjort fejkade annonser. Den huvudmisstänkta har hållits häktad under förundersökningen.

Enligt Polisens förundersökning har den huvudmisstänkta använt socioekonomiskt utsatta personer för att dölja sin egna delaktighet i brotten.

Polisinrättningen i Uleåborg utreder också ett annat fall av nätbedrägerier, där en annan misstänkt lurat människor på samma sätt. Helheten innefattar 32 brott, varav de flesta är bedrägerier.

Polisen uppmanar medborgare att starkt överväga att inte betala för en produkt i förväg.

ett par händer framför en laptop

Finländare bedras i miljonklass, trots att banken stoppar en stor andel av försöken

Mest pengar drar bedragare in via så kallade Nigeriabrev.