Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällsilver i skid-VM! Iivo Niskanen lade grunden till stafettsuccé – junioren Niko Anttola förde Finland till första medaljen på 14 år

Uppdaterad 03.03.2023 15:58.
Se då Finland säkrar VM-silvret i stafett! - Spela upp på Arenan

Herrstafett och Finland har inte gett någon orsak att fira. VM i Planica blev trendbrottet. Finland tog silvret i överlägsen stil och det var Iivo Niskanens jätteinsats på andra etappen som avgjorde.

Tio raka stafetter utan en medalj var Finlands saldo inför dagens tävling i Planica. Det blev inte elva medaljlösa stafetter.

I stället tog Finland ett skrällsilver efter en taktiskt strålande bra insats i det tunga föret i Slovenien. Därmed är Finlands nolla i årets skid-VM spräckt.

Det oprövade ankaret Niko Anttola fick äran att föra det finska laget över mållinjen och ta emot varma kramar från lagkamraterna Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen.

– En helt otrolig dag, kiIllarna körde väldigt, väldigt bra. Vi ville attackera i den här stafetten, säger landslagstränaren Ville Oksanen.

Den helt avgörande stöten i stafetten satte Niskanen in på den andra sträckan. Niskanen krossade huvudklungan med ett bestämt ryck och i ensamt majestät gick han ifrån huvudkonkurrenterna Sverige, Frankrike och Tyskland.

– Det här var planen, men det blev överraskande snabbt en så stor lucka. Efter det fick jag slita ett tag, men på andra varvet repade jag mig och fick upp farten i den långa uppförsbacken, säger Niskanen.

Hakola minimerade riskerna

Då stafetten var halvvägs hade Finland nästan fyrtio sekunder ner till den jagande klungan.

– Det är lätt att säga från kommentatorsbåset, men den här marginalen hade gärna fått vara ännu större, sa Yle Sportens expert Matias Strandvall efter växlingen.

Ben Ogden och Ristomatti Hakola åker skidor i VM.
Bildtext Ristomatti Hakola gjorde sin första tävling i VM.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Med facit på hand räckte det mer än väl med det utgångsläget som Ristomatti Hakola, som konstaterade att han minimerade riskerna och hängde på klungan, och Iivo Niskanen hade skapat på de klassiska etapperna.

Perttu Hyvärinen förvaltade ledningen utmärkt och skickade ut Niko Anttola på ankarsträckan med en lucka på halvminuten till Kanada, Frankrike, Sverige och Tyskland.

Halfvarsson en finsk hjälte

Till slut handlade det om hur junioren Anttola hanterade trycket på den sista sträckan.

Tjugoåringen skötte uppgiften klockrent. Han höll ihop utmärkt från start och hade samma marginal neråt inför sista varvet i stafetten.

Bakom Anttola var det Frankrikes Jules Lapierre som skruvade upp farten för att ta upp jakten, men scenförändringen på spurtvarvet spelade Finland i händerna. Svensken Calle Halfvarsson gick upp och bromsade farten, vilket var rena rama bjudningen.

De andra tappade massor, Finland fick köra hem ett högst oväntat silver utan att känna flåset i nacken.

– Det kan hända att Niko får köra några ankarsträckor till. Vi har vetat om att Niko är en hörnpelare i landslaget i många år. Och nu var han iskall under sin sträcka, säger Oksanen.

Bakom silverlaget Finland var det Tyskland som körde hem bronset.

Norge krossade resten

Guldet?

Precis som väntat var det ingen som kunde matcha den enorma favoriten Norge. Startmannen Hans Christer Holund avgjorde då han åkte ifrån resten.

Lagkamraterna Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger och Johannes Høsflot Klæbo hade inga problem med att säkra mästerskapets kanske allra tydligaste guld.

– Jag kunde gå ut och njuta, titta på publiken och göra några high fives här och där, säger ankaret Klæbo.

Norges herrar har vunnit alla VM-stafetter efter millenieskiftet och dagens triumf var aldrig hotad. Det här betyder att Norge har vunnit samtliga fem herrlopp som har körts så här långt i VM.

VM på skidor

Herrstafett, 4x10 km:

1. Norge 1.32.54,7
(Holund, Golberg, Krüger, Klæbo)

2. Finland +46,9
(Hakola, Niskanen, Hyvärinen, Anttola)

3. Tyskland + 59,8
(Kuchler, Brugger, Dobler, Moch)

Diskussion om artikeln