Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens sista plenum om vargjakt, invandrare och avsked

Matti Vanhanen i pampig talmansstol i riksdagen, med handen mot kinden.
Bildtext Matti Vanhanen har lett ordet för sista gången och lämnar nu Finlands riksdag efter sju perioder.
Bild: Hanne Salonen / Riksdagen

Riksdagen höll på fredagen sitt sista plenum, med omröstningar och tacktal. Nu börjar valkampanjen och det är demokratins fest, sa avgående talman Matti Vanhanen.

Riksdagens sista omröstningar gällde en liten ändring i jaktlagen gällande stamvårdande vargjakt.

På förslag av Jenni Pitko godkändes en kläm som förutsätter att statsrådet skapar bättre förutsättningar för att lösa problem som beror på varghybrider, också kallade varghundar.

Grön kamp in i det sista

Däremot godkändes inte De Grönas formulering om att jakten på varg ska inriktas enbart mot vargar som orsakar skada eller fara.

De Gröna vill att det huvudsakliga målet för den stamvårdande jakten inte ska vara att minska antalet vargar. Men riksdagen godkände regeringens förslag om att bredda förutsättningar för vargjakt.

Dessutom godkändes en ny lag om främjande av integration och goda befolkningsrelationer. Den skulle medverka till likabehandling och jämställdhet för invandrare.

Lagen skulle också främja invandrares sysselsättning, delaktighet, välfärd och hälsa. Sannfinländarna och Samlingspartiet ville förkasta lagförslaget men förlorade i omröstningen.

Riksdagen har lärt sig för kommande kriser

Den sittande riksdagen samlas ännu för officiell avslutning, men talman Matti Vanhanen (C) höll redan nu ett tacktal där han tackade för fyra arbetsfyllda år.

Han konstaterade att riksdagens arbete har följts noga under de många kriserna. I skuggan av dem har kanske allt annat kommit i skuggan, övrigt lagstiftningsarbete och hörande av tusentals experter, sa Vanhanen.

– Riksdagen har haft många kriser att behandla under de senaste perioderna, vi får hoppas att ingen av dem upprepas. Ledamöterna har ändå fått stor erfarenhet av krishantering och självförtroende som kan tillämpas i framtiden i nya situationer.

Nu kommer demokratins fest

Matti Vanhanen hör till de ledamöter som nu avslutar sin politiska karriär, efter sammanlagt 27 år i riksdagen.

Tiden går snabbt, konstaterade han och tackade alla avgående ledamöter för att ha gett av sin bästa sakkunskap, tid och till och med arbetskarriär för riksdagsämbetet och det gemensamma bästa.

– Valarbetet är demokratins fest, därför är det också viktigt att ge tid för kampanj åt de ledamöter som kandiderar på nytt. Valet avgör inte ett enda enskilt problem, men den helhetslinje som för Finland framåt, sa Vanhanen och hoppades på en bred debatt under den kommande månaden.

Den nya riksdagen samlas den 12 april.