Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bråk i Raseborg ledde till att en man slog en annan man med yxa – rätten kunde inte utesluta självförsvar

Lagböcker.
Bildtext Västra Nylands tingsrätt friade den åtalade mannen eftersom det inte var osannolikt att han hade agerat i självförsvar.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Det var i början av december 2022 som två män hamnade i bråk med varandra i en lägenhet i Raseborg. Den ena mannen åtalades för misshandel, medan den andra åtalades för dråpförsök alternativt grov misshandel.

Den ena mannen hade misshandlat den andra genom att ta strypgrepp och fälla honom till golvet. Den andra mannen hade sedan slagit den första med en yxa, så att han fick livshotande skador i skallen.

Mannen som slog med yxan menade att han gjorde det för att försvara sig själv.

Västra Nylands tingsrätt slog fast att man inte kan utesluta att mannen verkligen använde yxan som tillhygge för att försvara sig själv. De medicinska utlåtandena stöder inte någondera av männens berättelser mer än den andras.

Tingsrätten kan inte heller med säkerhet fastställa att mannen inte hade möjlighet att försvara sig lika effektivt på ett lindrigare sätt.

Därför friades mannen från åtalet dråpförsök alternativt grov misshandel.

Den första åtalade mannen dömdes till 25 dagsböter för misshandel. I straffet tog tingsrätten i beaktande att han skadades allvarligt.