Entimmeståget delar kandidaternas åsikter i riksdagsvalet: “Valresultatet avgör projektets framtid”
En av de regionala frågorna i Yles valkompass som delar åsikter bland partierna inför riksdagsvalet är det så kallade entimmeståget, alltså den snabbare tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors. Tågresan skulle ta ungefär 78 minuter.
I Egentliga Finlands valkrets är bland annat Socialdemokraterna, Samlingspartiet och De Gröna positivt inställda till att den snabbare tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors ska ingå i nästa regeringsprogram.
Åtta av Samlingspartiets sjutton kandidater som har svarat på frågan är helt av samma åsikt. En av dem är Åbobon Alvar Euro.
– Entimmeståget är viktigt för hela landskapet. Det är bra för vår ekonomi då man kan bo i Åbo och kanske jobba i Helsingfors. Vi måste genomföra projektet nu och inte vänta i tio år, säger Alvar Euro.
Hur ska man beakta de orter som inte gynnas av det så kallade entimmeståget?
– Vi behöver mycket trafik från till exempel Karis eller Lundo så att man kan ta sig till entimmeståget.
Flera av Centerns, Rörelse Nus och Svenska folkpartiets kandidater hör till dem som är mer skeptiska till satsningen.
Inom SFP är åsikterna delade. Tio av kandidaterna är helt eller delvis av annan åsikt och sju är helt eller delvis av samma åsikt att projektet ska ingå i nästa regeringsprogram.
Salobon Camilla Sonntag-Wilenius, SFP, är delvis av annan åsikt.
– Jag är inte alls imponerad av det här projektet. Men jag tycker också att om medverkan i regeringen kräver att det ska stå i regeringsprogrammet så står det och faller inte på det, säger Camilla Sonntag-Wilenius.
Din hemort är Salo, alltså en av orterna som skulle få en snabbare tågförbindelse till Helsingfors. Hur påverkar din hemort din åsikt i frågan?
– Man kunde tro att det påverkar mycket men det har faktiskt lite med sakfrågan i sig att göra. Jag tror inte att den här snabba tågförbindelsen skulle gynna Salo så mycket som det är planerat. Jag tror inte det är lönsamt för Salo.
Enligt Sonntag-Wilenius är det viktigare att se till att tågen håller tidtabellerna och att internetförbindelsen fungerar i tåget. Sonntag-Wilenius är också för närtåg, men tror inte att en snabbare tågförbindelse är lösningen på någon av de här sakerna.
– Man har bakat ihop flera frågor och tror att entimmeståget ska vara svaret på allt. Det tror inte jag.
Kritisk tidpunkt för den snabbare banan
Under valet betonas motsatta åsikter tydligt i frågan om den snabbare tågförbindelsen. Det säger Janne Virtanen som är intressebevakningsdirektör vid Egentliga Finlands förbund.
– Det är nu tågprojektet upplever sin mest kritiska tidpunkt. Om vi vill ha den snabbare järnvägen, är det nu vi ska besluta om den. Valresultatet avgör troligen framtiden för det här projektet, säger Janne Virtanen.
Just nu planerar projektbolaget den nya bansträckningen, och bygget av Esbo stadsbana och dubbelspåret mellan Åbo och Kuppis stationer pågår. Med det betonar Virtanen att staten redan har reserverat 500 miljoner euro av skattebetalarnas pengar i projektet.
– Entimmeståget är inte alls i startgroparna, utan det är redan i full gång. Nu behöver vi fatta beslut om hur vi går vidare och förverkligar projektet.
Hur går man vidare?
Delar av den snabbare tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors byggs alltså redan och skattepengar har investerats i projektet. Hur påverkar det hur kandidaterna anser att man ska gå vidare med projektet?
– Det viktigaste steget nu är att göra ett dubbelspår från Kuppis till Salo. Det behövs för att man ska kunna ha närtåg och det är viktigt, säger Alvar Euro.
– Det är beklagligt att processen går i en sådan ordning, säger Camilla Sonntag-Wilenius.
Enligt Sonntag-Wilenius förändrade coronapandemin vårt behov av att röra oss snabbt för jobbet. Bättre möjligheter att jobba på distans belyser behovet av banan på ett nytt sätt. Om frågan tas med i regeringsprogrammet är det dags att ta ställning till om vi vill ro projektet i mål.
– Är det värt det? Just nu stryker det här med entimmeståget mig mothårs för att vara uppriktig. Jag tycker inte det är vettigt att fortsätta med det här projektet, säger Sonntag-Wilenius.
Artikeln uppdaterad den 6 mars 2023 med en graf från valkompassen.