Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad tycker egentligen politikerna? Testa vilka kandidater som delar dina värderingar

Uppdaterad 02.04.2023 21:22.

Vi visar vilka politiska värderingar kandidaterna i riksdagsvalet har. Var finns partiledarna och var hamnar du själv på det politiska fyrfältet?

På det politiska fyrfältet kan du se vilka ideologier som påverkar kandidaterna i riksdagsvalet 2023. Här kan du se var partiledarna finns och var du själv hamnar. Vilka kandidater delar du värderingar med?

Av 2 424 kandidater har 84 procent tagit ställning till de olika påståendena i Yles valkompass. Vi har använt deras svar för att visa var de hör hemma ideologiskt.

Vi har prickat ut de här politiska ideologierna på två skalor: vänster–höger och konservativ–liberal. Vänster–höger beskriver vad kandidaterna anser om ekonomisk politik och konservativ–liberal vad hen har för sociala värderingar.

Lite längre ner i artikeln får du svara på frågorna själv och se var du själv hamnar och vilka kandidater som är närmast dig.

Yles valmaskin på skärmen av en mobiltelefon, fotograferad i Media Lab 27.1.2023

Hitta din kandidat med Yles valkompass

Riksdagsvalet hålls den 2 april 2023. Bekanta dig med kandidaterna i valkompassen.

Korrigering kl. 11.25: Åtta frågor som tidigare saknades från delen ”Hitta din position” och från faktarutan lades till. De saknades på grund av ett tekniskt fel, men påverkade inte positionerna för kandidaterna.

Diskussion om artikeln