Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är den oväntade blåvita stafetthjälten – Calle Halfvarsson bromsade medvetet jakten på Finland: ”Kan skicka kaffe och bullar till honom”

"Calle Halfvarsson är en blåvit hjälte" - Spela upp på Arenan

Calle Halfvarsson ville inte ens avsluta VM-stafetten för Sverige. Och väl ute i spåret blev han ingen svensk hjälte, snarare en hjälp för Finland. ”Jag förstod tidigt att vi inte tar in Finland”, säger han till Yle Sporten.

Den sista sträckan i herrarnas VM-stafett i Planica blev en nagelbitare i tv-soffan. Eller, egentligen var det inte speciellt spännande.

Ute på det sista varvet klarnade det att den jagande klungan inte riktigt kände för att försöka åka ikapp Finlands ankare Niko Anttola. Sveriges avslutare Calle Halfvarsson medger faktum.

– I början hade jag väl en förhoppning om att han kan stumna. Samtidigt tänkte jag att han är ung och får gå ut i en stor ledning ner till oss. Om jag hade varit i den åldern hade jag tyckt att det var rätt kul och blivit pigg, säger Halfvarsson till Yle Sporten.

Finlands unga sisteman var ett oskrivet blad för den svenske veteranen.

– Jag hade bara hört att han är ung och lovande. Han verkar ha något på gång och det är väl bra om Finland har en stark åkare på gång.

”Chanslösa mot Iivo”

Under loppets gång titulerade Yle Sportens kommentatorer Calle Halfvarsson till en blåvit hjälte då han nästan stannade farten helt och hållet i klungan.

Yles experter är inne på samma linje efter avgörandet.

– Tyskland och Frankrike tog sig närmare, men vi kan skicka kaffe och bullar till Calle Halfvarsson, säger Ville Nousiainen.

Halfvarsson säger till Yle Sporten att det inte fanns på kartan att han skulle köra in en halvminut på Finland. Till slut blev Sverige bara sexa i stafetten efter att ha varit medaljtippat.

– Jag förstod tidigt att vi inte tar in Finland. Då försökte jag dra ner tempot för att jag skulle hänga med i en bronskamp.

– Ser man på vår chans mot Finland så var vi chanslösa då Iivo Niskanen satte in stöten på andra etappen. Men det hade nog inte spelat någon roll, vi hade fått stryk ändå. Jag gör det för dåligt på sista sträckan.

Ville inte avsluta

I en intervju med SVT säger han också att lagledningens val att sätta honom på sista sträckan var dåligt.

– Det är fel att sätta mig på sista sträckan. Jag har gjort min del på sista sträckor och jag är besviken. Det blir svårt att få till något bra när man har haft den inställningen, säger han.

Även den svenska tränaren Anders Högberg säger att han förstår kritiken.

– Jag är väl medveten om att hans högsta önskan var att få köra en klassisk sträcka, men som mästerskapet utvecklat sig bedömde vi att detta var den starkaste ordningen i dag. Med facit i hand skulle vi gärna köra om stafetten. Men vi var eniga för två dagar sedan. säger han till SVT.

Diskussion om artikeln