Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sista dagen på jobbet: Oro för riksdagens debattklimat

Utsikten över riksdagens plenisal från pressläktaren.
Bildtext Riksdagen har avslutat sitt arbete för den här perioden - de som vill bli återvalda är fullt sysselsatta med kampanj.
Bild: Hanne Salonen / Riksdagen

När riksdagsledamöterna Veronika Honkasalo och Veronica Rehn-Kivi på sin sista arbetsdag i riksdagen pratar om debattklimatet, så är de eniga. Det var bättre förr.

Veronica Rehn-Kivi packar ner några tjocka pappersbuntar innan hon lämnar arbetsrummet i riksdagshuset. Det sker med ett visst vemod. Hon saknar inte de tjocka lagförslagen om vårdreformen, men nog gemenskapen i gruppen och bland ledamöterna. Hon ska nu koncentrera sig på uppdrag i kommunalpolitiken och vårdområdet - och annat än politik.

Veronika Honkasalo från Vänsterförbundet är däremot i full gång med att bädda för fyra år till i sitt arbetsrum. Valkampanjen är igång, just nu är hon mest irriterad över de tiotals tidsdryga valkompasserna hon måste besvara.

Många kriser, men de försvinner ur minnet

Åtminstone har det varit några spännande år, påminner Honkasalo.

– Ingen väntade sig väl i april 2019 att det skulle bli en sådan här period. Redan på hösten blev det hetsigt när vi fick ny statsminister efter Antti Rinne. Sen kom debatten om de finländska barnen i al-Hol och om utrikesminister Haavistos roll. Sen började pandemin och därefter kriget, så det har varit ganska otroligt, säger Veronika Honkasalo.

Hon ser att mycket positivt har hänt, trots kriserna. Regeringen har fungerat och riksdagen har behandlat tusen lagförslag under hela perioden.

Visserligen försvinner kriserna snabbt, och ingen minns väl längre al-Hol. Men som politiker tänker man inte på det när man är mitt i en kris eller större debatt. Då känns det som att det aldrig kommer att ta slut, säger Veronika Honkasalo.

Försämrat debattklimat skrämmer politiker

Honkasalo har i många intervjuer berättat om ett sämre diskussionsklimat i Finland. Hon är van vid att bli utsatt för hat, och har sagt att en politiker som är vänsterpolitiker, öppen feminist och antirasist är den värsta möjliga kombinationen för många högerpopulistiska politiker. Det syns också i debattkulturen i plenisalen.

- Den har gått i fel riktning, hatprat har blivit mer normaliserat. Det känns som om man testar gränserna hela tiden och det är mycket obehagligt, säger Veronika Honkasalo. Ganska få politiker tar aktivt upp teman som asylsökande, mänskliga rättigheter och flyktingfrågor, eftersom de är rädda för debatten.

Det är en allvarlig fråga ur demokratisynvinkel, säger Veronika Honkasalo.

Hon anser att sannfinländarna har översatt och kopierat Sverigedemokraternas valagenda, till exempel gällande ungdomsbrottsligheten i Sverige, trots att det ser annorlunda ut i Finland.

Veronica Rehn-Kivi städar papper i sitt arbetsrum i riksdagen.
Bildtext Veronica Rehn-Kivi städar undan sina papper. Dem saknar hon inte, men arbetsgemenskapen i riksdagen.
Bild: Tv-bild

Värdigheten försvunnen?

Veronica Rehn-Kivi från SFP håller med om att debattkulturen i riksdagen inte är så ”trevlig”.

– För åtta år sedan när jag blev invald satt vi i Sibeliusakademins utrymmen. Det var en sal som inte var så värdefull, så jag tänkte att det kanske berodde på det.

Sen fick vi återvända till Riksdagshusets fina sal och debatten blev bättre. Men nu under de senaste månaderna har det inte blivit så trevligt, säger Veronica Rehn-Kivi. Man har gått åt personer och partier under frågetimmarna, och det hör inte dit, anser hon.

– Det beror säkert på att valet närmar sig, tillägger Rehn-Kivi. Hon påminner om att det kom in 88 helt nya ledamöter i förra valet. De visste kanske inte hur man talar och beter sig i riksdagen. Nu blir det eventuellt samma sak, befarar Veronica Rehn-Kivi.

Hon tycker det är synd att lämna riksdagen just när man har lärt sig hur allt fungerar. Men hon har andra planer. Och vårdreformen blev så bra den kunde bli, äntligen, efter 15 år. Dessutom har familjeledigheten och funktionshinderservicen blivit klara, även om också de var jättejobbiga, tillägger Veronica Rehn-Kivi.

Veronika Honkasalo i riksdagens talarstol, bakom henne statsminister Sanna Marin.
Bildtext Veronika Honkasalo i riksdagens talarstol, talande om Nato. I bakgrunden statsminister Sanna Marin.
Bild: Hanne Salonen / Riksdagen

Nato visade manlig dominans

För Veronika Honkasalo har Nato-debatten och säkerhetspolitiken blivit en besvikelse. Hon hör till de sju som i den avgörande omröstningen sa nej till ett finländskt medlemskap.

– Överhuvudtaget borde vår demokratiska diskussion vara mycket mer öppen och välkomnande för kvinnliga politiker. Se bara på försvarsutskottets sammanställning, det är ett ganska mansdominerat fält, påpekar Honkasalo.

Hon efterlyser en öppnare debatt, om demokrati, utrikespolitik och mänskliga rättigheter - och om den finländska vapenexporten som har återupptagits till Turkiet.