Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Tuff kamp att vänta om backmedaljerna – Finland slåss mot Schweiz och USA

Uppdaterad 04.03.2023 17:26.
VM på skidor: Herrarnas backhoppning, lagbacke HS 138 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Det finns inga förväntningar på medaljer i dagens återstående tävlingar i VM. Backhoppning återstår på programmet.

Kl. 17.25 Herrarnas backhoppning, lagbacke HS138

Finland: Eetu Nousiainen, Vilho Palosaari, Antti Aalto, Niko Kytösaho

Kommentator: Mikael Oivo

VM på skidor: Herrarnas backhoppning, lagbacke HS 138 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Fyra starka medaljkandidater och svarta hästen Norge

Av toppnationerna har Japan tappat mark medan norrmännen underpresterat så här långt under VM. Om någondera kliver upp på prispallen är det en liten överraskning, men å andra sidan skulle det inte vara första gången som Norge får allt att klaffa i lagbacken.

De polska hopparna har hittat en fin form till VM och blir svårslagna. Hemmanationen Slovenien får eventuellt ett lyft efter Timi Zajc VM-guld i går. Tyskland och Österrike är allt som oftast på prispallen i lagtävlingssammanhang.

Någon av de fyra ovannämnda nationerna vinner VM-guld medan en behöver bli utanför prispallen.

Finländarna: En jämn kamp mot Schweiz och USA att vänta

Finland har tre hoppare som presterat väldigt jämna hopp i stora backen. Juniorvärldsmästaren Vilho Palosaari har däremot haft lite större bekymmer att få tekniken att stämma under VM.

På pappret kämpar Finland om placeringarna 7–9 tillsammans med Schweiz och USA. Senast Finland var bättre än åtta i lagbacken i stortävlingar var i hemma-VM i Lahtis år 2017 då kvartetten Määttä, Alamommo, Nousiainen, Aalto slutade sexa.

VM och OS-historia: Finland fortfarande alla tiders VM-etta i lagbacke

Lagbacken kom med på VM-programmet i Oslo 1982. Under de första decennierna dominerades lagtävlingarna av Finland som kammade hem sju guld av tolv möjliga fram till år 2003.

Även om Finland inte har vunnit VM-medaljer i lagbacke sedan silvret i Oberstdorf år 2005 är nationen fortfarande etta i medaljtabellen.

Med sina 16 VM-medaljer i herrarnas lagbacke har Österrike fler sådana än någon annan nation – men i antalet guldmedaljer ligger österrikarna en efter Finland.

Av de nuvarande toppnationerna har Polen vunnit endast ett VM-guld i lagbacke medan Sloveniens futtiga saldo är en bronsmedalj.

Diskussion om artikeln