Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hypo: Höga räntor får bostadsmarknaden att stå stilla

Just nu står bostadsmarknaden stilla på grund av höga räntor.

Det har lett till att tusentals människor skjutit upp sina planer på att köpa ett nytt hem, konstaterar Finlands hypoteksförening i sin översikt.

Hypoteksföreningen menar att bostadsägarnas köplust påverkas av fasta räntor och räntetak, och många går och väntar på räntejustering. Då man köper en ny bostad överförs inte en fast ränta från en bank till en annan.

Hypo förutspår att bostadspriserna sjunker med sex procent i år. Nästa år förväntas priserna stiga med två procent.

Inrikes

Stridsåtgärderna inom den privata socialservicebranschen kan fortsätta långt in i juni

Ingen lösning nåddes under gårdagens medling gällande arbetskonflikten inom den privata socialservicebranschen, men parterna har närmat sig varandra en aning, uppger riksförlikningsmannens byrå.

Det är främst lönefrågan som inte har lösts.

Fackförbunden meddelar om nya stridsåtgärder för midsommarveckan 19-22 juni.

Strejkaviseringen gäller enheter inom barnskydd, personer som jobbar som personliga assistenter och inom omsorgsbranschen.

Källa: Yle Uutiset

I rätten: företag smugglade spillolja mellan Finland och Estland

Idag börjar rättsbehandlingen av en stor miljöbrottshärva i Västra Nylands tingsrätt. Brottsmisstankarna kretsar kring ett stort antal avfallstransporter mellan Finland och Estland.

Enligt åklagaren transporterades tusentals ton byggavfall och spillolja olagligt mellan länderna under 2018 till 2020. Motivet ska ha varit att undvika avgifter för avfallshantering.

Finländska företag och såväl finländska som estniska medborgare ska nu ställas till svars för misstänkta fall av grov miljöförstöring och miljöförstöring.

Alla åtalade nekar till brott.

Pohjola-Norden får varning av revisionsnämnden

Föreningen Pohjola-Nordens revisor får en varning av revisionsnämnden som anser att revisionen av Pohjola-Nordens stödstiftelse var under all kritik, skriver Hufvudstadsbladet.

Enligt nämnden har revisorn inte verifierat bokföringen och verksamheten i stödstiftelsen tillräckligt noga, vilket bidrog till att föreningens före detta generalsekreterare Michael Oksanen i fler år kunde betala ut pengar till sig själv.

Bland annat säger nämnden att det i flera år ska ha funnits betydande brister i stiftelsens förvaltning och att utbetalningar inte granskats ändamålsenligt.

Oksanen misstänks för grov förskingring, grovt bokföringsbrott, förfalskning och missbruk av förtroendeställning då han under tiden som generalsekreterare bland annat ska ha lyft ogrundade kilometerersättningar i sitt jobb.

Han ska också ha använt tiotusentals euro av föreningens medel på felaktiga grunder.

Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, riksdagens talman Andreas Norlén, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Daniel firar Sveriges nationaldag på Skansen i Stockholm. Bakom dem vajar en rad svenska flaggor.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Man sitter i odling.

Reko fyller 10 år – har påverkat både handel och konsumtion enligt grundaren

Finns i 20 länder och har figurerat i EU:s jordbruksutskott.