Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talman Vanhanen om spekulationer kring minister Lintiläs alkoholbruk: Lintilä är utsatt för ett drev

Uppdaterad 04.03.2023 15:35.
Krista Kiuru och Mika Lintilä
Bildtext Minister Lintilä ska ha använt grovt språk mot kollegan Krista Kiuru under coronaförhandlingarna.
Bild: Lehtikuva

Ryktena om näringsminister Mika Lintiläs (C) alkoholbruk tog ny fart då Ilta-Sanomat skrev att centerordföranden, finansminister Annika Saarikko (C) tvingats ta upp saken med Lintilä själv. Talman Matti Vanhanen anser att det är frågan om ett drev.

Saarikko säger till Ilta-Sanomat att hon vid två tillfällen diskuterat Lintiläs alkoholbruk med honom själv. Lintilä förnekar att han skulle ha uppträtt berusad i sitt arbete.

Också inom regeringen ska Lintiläs alkoholkonsumtion ha diskuterats.

”Kände att jag måste diskutera saken med Lintilä”

Senast torsdagen den 15 december i fjol tog Saarikko upp alkoholfrågan med Lintilä. Hon säger att hon minns dagen väl. Då behandlades elpriset och andra energifrågor i riksdagen.

– Det var en politiskt hektisk dag och jag kände att jag måste ta upp saken med Lintilä.

På frågan om hon sett Lintilä berusad säger hon att hon inte är helt säker, men att hon ändå vill tala om saken med honom.

Enligt tidningen ska en del personer som var i kontakt med Lintilä under torsdagen också märkt att han luktade sprit. Andra i Lintiläs närkrets säger att de inte märkt någonting.

Lintilä ska ha använt grovt språk mot Krista Kiuru

Källor inom regeringen säger att misstankar om att Lintilä uppträtt berusad i tjänst väcktes mot slutet av sommaren 2020, då coronaförhandlingarna var intensiva.

Lintilä ska vid ett stormigt möte ha använt ett så grovt språkbruk mot familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att statsminister Sanna Marin (SDP) tvingades ingripa.

Själv konstaterade Lintilä efter mötet att han varit ”oerhört irriterad”, men förnekar att han skulle ha varit berusad.

Senast i februari väckte Lintiläs agerande uppmärksamhet då han hävdade att hans Whatsappkonto hade kapats under några timmar en kväll. En editerad, hånande bild av statsminister Sanna Marin hade skickats ut från Lintiläs konto – själv hävdade han att han inte skickat bilden själv.

Senare har han erkänt han att hans konto inte kapats, men han har hållit fast vid att han inte skickat bilden.

Matti Vanhanen: Flera andra använde grovt språk under coronaförhandlingarna

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) som intervjuades i Yles program Morgonettan på lördagen försvarar Lintilä.

– Jag har jobbat med Mika sedan 1999, och har aldrig upptäckt att hans arbetsförmåga skulle ha störts av det här.

Vanhanen förnekar ändå inte att han skulle ha märkt att Lintilä använt alkohol.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.
Bildtext Riksdagens talman Matti Vanhanen anser att Lintilä utsatts för ett drev.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

– Vi har inte förbudslag, och ganska många använder alkohol. Själv är jag absolutist, och jag lägger märke till om alkoholen påverkar arbetsförmågan. Jag moraliserar inte över andras drickande, och här är nu ett tydligt drev på gång.

Vanhanen var själv finansminister under de coronaförhandlingar där Lintilä enligt regeringskällorna skulle ha använt grovt språk mot Kiuru. Till Yle säger han att Lintilä inte var ensam.

– Vi hade oskäligt långa möten varje vecka och jag kan garantera att andra också använde grovt språk, oberoende av om de druckit alkohol eller inte.

Lintilä tillbakavisar ryktena

Minister Mika Lintilä förnekar i Ilta-sanomat att han skulle ha uppträtt berusad i sitt arbete under den senaste regeringsperioden.

På frågan om han varit berusad då coronafrågor diskuterats i statsrådet svarar Lintilä nej. Det finns ingen sanning i de ryktena, säger han.

Han förnekar också att han var berusad i riksdagen den 15 december då energifrågor debatterades, det vill säga den dag då centerordföranden Saarikko ”kände att hon behövde diskutera saken med Lintilä”.

– Visst har det funnits lägen då jag avnjutit lite alkohol i samband med representation men det har inte påverkat mitt sätt att sköta arbetet.

Artikeln uppdaterades 4.3 2023 klockan 11.19 med Vanhanens kommentarer.

Artikeln uppdaterades 4.3.2023 klockan 11.55 med Lintiläs egna kommentarer.