Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ebba Andersson överlägsen på tremilen – Kerttu Niskanen kroknade och blev utan medalj: ”Jag hade förbrukat mina krafter och de andra gick på bättre skidor”

Uppdaterad 04.03.2023 15:33.
Kerttu Niskanen missar medalj i tremilen - Spela upp på Arenan

I skid-VM hörde Kerttu Niskanen till favoriterna på damernas tremil. Det blev ingen spännande guldstrid, då Ebba Andersson tidigt gav sig i väg. Niskanen fick även ge sig i kampen om de övriga medaljerna och åkte i mål som sexa.

Avgörandet kom redan då 12 kilometer hade körts. Ebba Andersson lade i en extraväxel som ingen annan hade tillgång till.

– Jag vågade inte hänga på då Ebba stack, jag tänkte att det var för tidigt, säger Kerttu Niskanen efter loppet.

Fältet spräcktes och bakom Andersson, som konstant utökade sin ledning, bildades en trio som bestod av Niskanen, Rosie Brennan och Anne Kjersti Kalvå.

Ebba Andersson sätter in stöten i VM-tremilen - Spela upp på Arenan

Då 15 kilometer körts hade Andersson utökat sitt försprång till hela 20 sekunder – och VM-guldet såg ut att vara avgjort.

Samtliga toppdamer bytte skidor i samband med att loppet kommit halvvägs. I samband med bytet kunde svenskorna Frida Karlsson och Linn Svahn sälla sig till den medaljjagande trion, som därmed förvandlades till en kvintett.

Strax efter skidbytet stod det även klart att två tänkbara kandidater för prispallen, norskan Astrid Øyre Slind och tyskan Katharina Hennig, inte skulle ha något i medaljstriden att göra.

Kvintetten med Niskanen, Brennan, Kalvå, Karlsson och Svahn åkte tillsammans i tolv kilometer. Med tre kilometer kvar till mål stack Anne Kjersti Kalvå och fick upp en liten lucka.

Kalvå rycker och Niskanen släpper - Spela upp på Arenan

Karlsson tog på slutet upp jakten på Kalvå, men lyckades inte. Därmed gick silvret till Norge och bronset till Sverige. Vinnaren Ebba Anderssons segermarginal blev 53 sekunder.

– Jag hade verkligen en bra dag och jättefina skidor under hela racet. Och en bra plan som jag klarade av att fullfölja. En helt perfekt dag, säger Andersson till Yle.

Niskanen: Andra paret funkade inte

Niskanen åkte i mål på en sjätteplats. Hon hade länge svårt med tempot och fick släppa då farten ökade på slutet. Niskanen åkte i mål 14 sekunder efter bronsmedaljören Karlsson.

– Det gick bra i början och jag hade inga problem. Efter skidbytet hade jag konstanta bekymmer. Det var en tuff resa, säger Niskanen till Yle.

– Det första skidparet var bra, det andra saknade glid. För att nå ett toppresultat måste allt klaffa. Jag hade behövt ett lika bra par som det första.

Kerttu Niskanen gratulerar Ebba Andersson.
Bildtext Kerttu Niskanen gratulerar vinnaren Ebba Andersson.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Niskanen säger att hon tidigt visste att det inte blir någon medalj.

– Jag hade förbrukat mina krafter och de andra gick på bättre skidor. Framför allt Kalvå som hade det klart bästa paret.

Att det inte blev någon medalj var en stor besvikelse för en rörd Niskanen.

– Jag sa till flickorna att jag är i bättre form än någonsin under ett VM. Men jag har gett allt.

Pannkaka för Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski hade problem från start och svårt att hänga med. Vid 7,5 kilometer valde hon att göra ett skidbyte och åkte sedan i kapp tätklungan. Vid 10 kilometer tvingades hon ändå släppa då tempot skruvades upp.

Pärmäkoski åkte i mål som 15:e dam, över tre minuter från täten.

– Benen fungerade inte över huvudtaget. Och så hade jag problem med magkramper. Ibland var det bättre, ibland sämre, säger Pärmäkoski i Yles intervju.

– Jag hade förväntat mig ett bättre VM. Stafetten var bra, men de övriga loppen var dåliga.

Krista Pärmäkoski åker skidor.
Bildtext Det var inte Krista Pärmäkoskis dag.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Nu är frågan om karriären fortsätter till nästa mästerskap som är VM 2025.

– Då jag inledde träningssäsongen var jag övertygad om att det här är min sista säsong. Men nu kan jag inte säga, säger Pärmäkoski.

Under den andra halvan åkte Johanna Matintalo och Anne Kyllönen tillsammans. Matintalo åkte i mål som 25:a och Kyllönen som 26:a.

VM-tävlingarna avslutas på söndag då endast herrarnas femmil i klassisk stil står på programmet. Iivo Niskanen hör till guldfavoriterna i loppet som börjar klockan 13.00 och sänds i TV2.

Resultat, 30 km klassiskt:

1. Ebba Andersson, SWE 1.22.18,0
2. Anne Kjersti Kalvå, NOR +53,0
3. Frida Karlsson, SWE +54,2
4. Linn Svahn, SWE +57,7
5. Rosie Brennan, USA +57,8
6. Kerttu Niskanen, FIN +1.08,2
7. Katharina Hennig, GER +2.26,1

15. Krista Pärmäkoski, FIN +3.13,7
25. Johanna Matintalo, FIN +6.06,3
26. Anne Kyllönen, FIN +6.15,8