Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Wilma Murto jagar nytt guld i EM-finalen i stavhopp

Uppdaterad 04.03.2023 17:42.

Inomhus-EM i friidrott fortsätter i Istanbul på lördag kväll med en verklig finländsk godbit. I damernas final i stavhopp jagar Wilma Murto en historisk prestation då hon går in i finalen som en av de största guldfavoriterna.

Ingen finländsk friidrottare har ännu någonsin blivit europamästare både utomhus och inomhus. Efter guldet förra sommaren i München kan Murto skriva historia ifall hon upprepar bragden i Istanbul.

Murto visade säker hoppform i kvalet, och är tillsammans med Sloveniens Tina Sutej den största guldfavoriten. Sutej toppar europastatistiken denna vinter med 482 jämfört med 475 för statistiktvåan Murto.

Också Tjeckiens nya stjärna Amalie Svabikova kan bli en hoppare att räkna med i medaljkampen.

Den andra finländaren som deltar på lördag kväll är Joonas Rinne på herrarnas 800 meter. Rinne avancerade till semifinalerna och försöker i kväll nå en finalplats i ett stenhårt sällskap.

Sammanlagt sex finaler avgörs under lördagen i EM-tävlingarna. Förutom damernas stav får vi uppelva medaljkamper på herrarnas 60 meter, herrarnas 400 meter, damernas 400 meter, damernas 1500 meter och i damernas tresteg.

Tredje tävlingsdagens kvällspass kommenteras på svenska av Niklas Henrichson och Otto Ylöstalo.