Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Med darr på rösten svarade Krista Pärmäkoski på frågan om karriärens fortsättning: ”Jag var helt säker att det här är min sista säsong”

Uppdaterad 04.03.2023 18:18.
Krista Pärmäkoski efter målgång.
Bildtext Krista Pärmäkoski var aldrig med i matchen på tremilen.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Slutspekulerat? Krista Pärmäkoski var klart berörd efter VM-tremilen, men hon gav inte definitivt svar om det var hennes allra sista start i ett mästerskap.

Inför damernas VM-avslutning i Planica spred sig rykten om Krista Pärmäkoskis fortsättning på karriären. Var den klassiska tremilen 32-åringens allra sista start i ett mästerskap?

Då Yle Urheilus intervjuare Laura Arffman ställde frågan tystnade Pärmäkoski och letade efter orden. Efter sju–åtta sekunder kom inget definitivt svar.

– När jag inledde träningen inför den här säsongen var jag helt hundra procent säker på att det här är min sista säsong. Men just nu kan jag inte riktigt svara på den frågan, säger Pärmäkoski med darr på rösten.

Pärmäkoskis manager Aki Pajunoja startade spekulationerna på Twitter. Pärmäkoski ville inte uttala sig dagen före tremilen.

Redan för ett år sedan fanns det frågetecken kring Pärmäkoskis fortsättning av elitkarriären. Hon avslutade OS i Kina med en känslofylld intervju och då tackade hon sina närmaste för stödet under säsongen och sa att det kanske var hennes sista OS.

Inte nöjd med sitt VM

Krista Pärmäkoski har varit en medaljsamlare under alla sina år i stora mästerskap. Hon har tagit fem OS-medaljer och sju VM-medaljer och totalt gjort över femtio starter i mästerskap, men vinterns VM gav inga framgångar att tala om.

– Det blev inte som jag väntade mig. I stafetten körde jag en bra sträcka. Resten var dåligt.

Pärmäkoski går i mål på VM-tremilen - Spela upp på Arenan

Pärmäkoski slutade sexa i skiathlonen och krigade om bronset i stafetten, men en individuell medalj var aldrig nära. Den avslutande tremilen började motigt och Pärmäkoski bytte tidigt skidor i hopp om bättre fäste.

– Vi försökte testa skidor så sent som möjligt i och med att föret ändrades mycket. Men jag hade inte tillräckligt med fäste. Om man vill vara efterklok kan man säga att ett par som hade klarat av våta förhållanden hade varit det bästa.

Fick nästan kramp

TIll slut körde Pärmäkoski för att bli tia, men kroknade och blev femtonde.

– Benen var inte med mig och magen började nästan krampa, säger Pärmäkoski som titulerar insatsen som en klar besvikelse.

Pärmäkoski var i grym form vid årsskiftet och var på pallen i Tour de Ski-etapper, men mitt under touren fick hon problem med magen och avbröt. Efter det har Pärmäkoski inte varit i samma slag.

– Jag hade bra träningar inför VM och jag tror inte att min bästa form försvann i touren. Jag vet inte om det blev för mycket av det goda här och att jag tävlade för mycket. Jag förväntade mig mer.

Pärmäkoskis VM

Skiathlon: Sexa.

Lagsprint: Sexa.

10 kilometer fristil: Sjuttonde.

Stafett: Fyra.

30 kilometer klassiskt: Femtonde.

”Har burit vår längdåkning”

Yles expert Kalle Lassila konstaterar att Pärmäkoski hade en svår uppgift efter sjukdomsproblemen i touren.

– Hon har varit van vid att komma till mästerskapen i toppform. Nu kastades allt om. Och mitt under ett VM är det inte så troligt att formen vänder.

Pärmäkoskis säsong fortsätter redan nästa helg med femmilen i Holmenkollen. Under de kommande veckorna avslutas världscupen i Oslo, Drammen, Falun, Tallinn och Lahtis.

Den 26 mars går världscupen i mål med en masstart på klassisk, finsk skidmark i Lahtis. Just nu står Pärmäkoski på 285 tävlingar i världscupen, så hon hinner inte ända fram till 300-strecket i mars.

Om Pärmäkoski tackar för sig efter säsongen lämnar hon ett stort tomrum efter sig, säger Lassila.

– Hon har varit åkaren som i perioder har burit vår längdåkning och sett till att näsborrarna är ovanför vattenytan. Hon har mycket rutin och en stor kunskapsbas. Dessutom har hon visat att hon tillhör världseliten i vinter, men elitidrott kräver mycket. Det är ett stort beslut att ge sig in i det här.

Diskussion om artikeln