Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pakistan förbjuder kvinnodagsmarsch i Lahore – banderolltexter om skilsmässa, sexuella trakasserier och menstruation ses som respektlöst

Pakistanska kvinnor deltar i en demonstration för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen.
Bildtext Pakistanska kvinnor deltar i en demonstration för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen i Lahore den 8 mars 2022. Kvinnodagen utropades 1977 av FN:s generalförsamling till en dag för kvinnors rättigheter och för världsfred.
Bild: EPA-EFE

Kvinnorelaterade aktioner i Pakistan stöter regelbundet på hårda motreaktioner i det konservativa, patriarkala landet.

Myndigheterna i staden Lahore i östra Pakistan har vägrat ge tillstånd för en demonstration – Aurat-marschen – som uppmärksammar den internationella kvinnodagen.

Stadsmyndigheterna i Lahore hänvisar till att det förekommer ”kontroversiella kort och banderoller” under marschen. På fredagen fick marscharrangörerna besked om att förbudet handlar om säkerhetsproblem.

Kvinnomarscher har ändå hållits i större städer över hela Pakistan sedan 2018 för att uppmärksamma kvinnors rättigheter.

Skilsmässa, sexuella trakasserier och menstruation är kontroversiella ämnen

– Det här förbudet är en kränkning av våra rättigheter, och väcker frågor om statens förmåga att hantera rätten till mötesfrihet, säger Hiba Akbar, arrangör för kvinnomarschen i Lahore, till nyhetsbyrån AFP.

Också människorättsorganisationen Amnesty International konstaterar att myndigheternas beslut i Lahore handlar om en olaglig och onödig begränsning av rätten att hålla möten.

Arrangörer av Aurat-marscher i Pakistan har ofta varit tvungna att ta till rättsliga åtgärder för att motverka försök att förbjuda den. Aurat-marschmöten är kontroversiella i myndigheternas ögon eftersom banderoller och plakat tar upp ämnen som skilsmässa, sexuella trakasserier och menstruation.

Arrangörer och deltagare har anklagats för att främja västerländska, liberala värderingar och inte visa respekt för religiöst och kulturellt känsliga frågor.

Religiösa motmarscher tillåts – samhället följer en strikt ”hederskod”

Under samma dag brukar det också ordnas motprotester – ”Haya-marscher” – som ordnas av religiösa grupper där folk uppmanas att bevara islamiska värderingar. Den marschen har fått tillstånd av myndigheterna.

En stor del av det pakistanska samhället verkar under en strikt ”hederskod” som systematiskt förtrycker kvinnor i frågor som rätten att välja vem de ska gifta sig med, reproduktiva rättigheter och till och med rätten till utbildning.

Kvinnor har länge kämpat för grundläggande rättigheter i Pakistan. Människorättsaktivister säger att män begår omfattande och svårhanterligt våld mot kvinnor.

Hundratals kvinnor dödas av män i Pakistan varje år på grund av ”heder”.

Källa: AFP