Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den speciella kröningsoljan för kung Charles välsignades högtidligt i Jerusalem

Välsignelse av olja i Jerusalem.
Bildtext Oljor från Oljeberget blandas med eteriska oljor och välsignas i Jerusalem.
Bild: Lehtikuva

Ceremonin genomfördes i Heliga gravens kyrka.

Den speciella, heliga smörjelseoljan för kröningen av Storbritanniens kung Charles III har välsignats i Jerusalems gamla stad.

Oljan som ska smörja Hans Majestät Kungen den 6 maj 2023 har invigts i Jerusalem, säger Buckingham Palace i ett uttalande.

Den unika oljeblandningen är parfymerad med eteriska oljor. I blandningen ingår också extrakt av sesam, jasmin och kanel.

Ingredienserna sägs vara de samma som i den olja som användes vid kröningen av drottning Elizabeth II år 1953. Det handlar om en blandning som har använts i hundratals år, meddelar det kungliga palatset.

Oljan, som också kommer att användas för att smörja kungens hustru Camilla, invigdes under en speciell gudstjänst av patriarken av Jerusalem, Theophilos III, och den anglikanske ärkebiskopen i Jerusalem, Hosam Naoum.

Oljan förvaras i en utsmyckad silverflaska och kommer från Oljeberget ovanför Jerusalems gamla stad.

Oliverna skördades från två lundar vid Kristi himmelsfärdsklostret och Maria Magdalenaklostret, där Charles mormor, prinsessan Alice av Grekland, ligger begravd.

Oliverna pressades strax utanför staden Betlehem.

Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som leder den anglikanska kyrkan, kommer att utföra kröningsceremonin.

Oljan betecknar den djupa historiska kopplingen mellan kröningen, Bibeln och det heliga landet. ”Från forntida kungar fram till våra dagar har monarker smorts med olja från denna heliga plats”, sa ärkebiskopen.

Källa: AFP