Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals kvinnor i Afghanistan flyr för sina liv efter att talibanstyret ogiltigförklarade skilsmässor

Afghanska kvinnor i färgglada burkor.
Bildtext Afghanska kvinnor har i stort sett förlorat sina rättigheter efter att talibangerillan igen tog makten i landet.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Frånskilda kvinnor som gift om sig anklagas nu för äktenskapsbrott och riskerar att dömas till döden. Tusentals tros vara på flykt.

– Jag levde ett nytt liv – jag var lycklig. Jag trodde att jag var i säkerhet från min första man. Jag trodde aldrig att jag skulle tvingas gömma mig igen, säger en kvinna från västra Afghanistan till tidningen Washington Post.

Kvinnan, som vill vara anonym, är en av tusentals afghanska kvinnor som uppskattas vara på flykt eller gömma sig undan de nya talibanmyndigheterna och sina före detta män.

Afganistanin yliopistoista vastaava ministeri Maulvi Nida Mohammad Nadeem asemiehen kanssa yliopistovierailulla.
Bildtext Talibanregimens minister för högre utbildning Maulvi Nida Mohammad Nadeem sade i ett tal år 2022 att landets universitet och högskolor hade befriats från yttre inflytande och intellektuell krigföring. Det efter att kvinnor förbjöds att delta i högre utbildning.
Bild: EPA-EFE

Orsaken är att talibanstyret har ogiltigförklarat tusentals skilsmässor som har beviljats före taliban tog makten sommaren 2021.

Många kvinnor har nu tvingats återvända till sina män eller i värsta fall fly undan både myndigheter och sina före detta män, eller riskera att dömas till döden.

Omgifta kvinnor riskerar dödsdom

Afghanistan hade inte heller före talibanstyret någon liberal skilsmässolagstiftning.

En av få giltiga orsaker för att en kvinna skulle kunna beviljas en skilsmässa var om hon utsattes för våld. Det var också fallet för kvinnan som Washington Post har intervjuat.

Hennes styvfar sålde henne till hennes första man för att få pengar för droger. Mannen misshandlade och våldtog henne och hon försökte länge fly.

Till slut lyckades hon, hittade en kvinnlig jurist som tog hennes fall till rätten och beviljades skilsmässa.

Närbild på en kvinna i blå burka.
Bildtext Burka eller Chador var ovanliga i de större afghanska städerna före talibanstyret. Idag har de flesta kvinnor igen klätt sig i det heltäckande plagget för att undvika problem.

Hon gifte senare om sig och grundade familj. Hennes nya liv rämnade ändå i och med att talibangerillan igen tog makten.

Både hennes skilsmässa och hennes andra äktenskap är nu ogiltigförklarade och hon själv anklagas för äktenskapsbrott med den nya mannen.

Kvinnor i Afghanistan som döms för äktenskapsbrott straffas ofta med offentlig piskning, som ofta slutar i den straffades död, eller en dödsdom.

Ingenstans att få hjälp

Bano är också på flykt undan sin man. Efter år av misshandel hade hon precis lyckats få sitt fall till en domstol. Då tog talibangerillan makten.

– Domarna var borta, advokaterna var borta och med talibankrigarnas hjälp tvingade min man mig tillbaka till sitt hus. Han hotade att döda min familj om jag inte lydde, säger Bano till al-Jazeera.

Bano lyckades fly igen, hon övertalade sin man att få åka till sjukhuset efter en ovanligt brutal misshandel.

Efter att ha nekats hjälp av talibandomstolen tvingades hon gå under jorden, för det fanns inte längre någonstans att söka hjälp.

Talibanmyndigheterna har stängt alla härbärgen för kvinnor som har utsatts för våld.

– Att alla härbärgen stängdes innebär att massvis med kvinnor nu befinner sig i både socialt och juridiskt limbo.

Det säger den före detta domaren Marzi, en av flera hundra afghanska kvinnliga domare som förbjöds från att jobba inom rättsväsendet då taliban tog över.

Tigger för att överleva

Frånskilda kvinnor är svårt stigmatiserade i det afghanska samhällets ögon.

Största delen av de organisationer som hjälpte kvinnor i våldsamma äktenskap var utländska eller finansierades från utlandet.

Nu hänger dessutom risken att gripas och dömas till piskstraff eller döden över kvinnor som flytt våldsamma förhållanden.

Det var inte ovanligt ens före talibangerillan kom till makten att kvinnor i den här situationen dödades i områden där gerillan hade stort inflytande.

Kvinnan Washington Post har intervjuat säger att hennes nya man lämnade henne då han också var rädd för att åtalas för äktenskapsbrott eller att dödas summariskt.

Kvinnliga demonstranter stoppas av beväpnade talibaner i Kabul.
Bildtext En tid demonstrerade afghanska kvinnor mot talibanstyrets förbud. Demonstrationerna möttes med hårt våld och har i prakitken kvästs.
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Hon har tvingats flytta flera gånger då grannar har börjat fråga var hennes man är och är rädd för att lämna huset där hon och hennes barn bor.

– När jag är för rädd för att lämna huset skickar jag mina döttrar till bageriet för att tigga om gammalt bröd för att vi ska ha något att äta, säger hon.

”Ett helvet för kvinnor igen”

Även om situationen för kvinnor i utsatta situationer aldrig var god i Afghanistan, har läget nu förvärrats på alla fronter.

– Kvinnor har bannlysts från arbete och utbildning, de får inte gå till parker eller restauranger eller ens motionera. Flickor tvingas till barnäktenskap till och med i mer liberala familjer, säger Mariam, en afghansk psykolog som tidigare arbetade med misshandlade kvinnor, till the Guardian.

– De har inte heller tillgång till rättsväsendet samtidigt som läget i landet i allmänhet rasar samman.

– De få erfarenheterna jag hade med det gamla rättsväsendet tyder inte på att det var lätt då heller, men det var åtminstone möjligt för kvinnor som jag att få en kvinnlig advokat som kunde föra ens fall till en kvinnlig domare och få en skilsmässa, säger Bano.

– Med taliban vid makten, är nu livet här ett helvet för kvinnor igen.

Källor: Washington Post, al-Jazeera, The Guardian, Afghan Times, WAW, BBC