Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kommentar: Damerna klagade på skidorna och vallachefen såg ut som en orienterare utan karta och kompass

Mika Venäläinen i VM 2023.
Bildtext Mika Venäläinens vallateam lyckades inte under tremilen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Medaljen försvann, Kerttu Niskanens VM slutade i tårar. Och hela efterspelet ger otäcka minnesbilder från VM i Tyskland för två år sedan.

Orosmolnen har dragit in rakt över den blåvita vallabussen i Planica. Då man såg vallachefen Mika Venäläinen i Yles kanaler under lördagen var det nästan som att titta på en orienterare utan karta och kompass.

– Jag vet inte vad det här berodde på. Vi har försökt reda ut vad som hände och inte hittat en klar orsak. Andra var helt enkelt bättre.

Han pratade om samtalsämnet med stort S efter damernas tremil. En efter en kom de fyra finländska damåkarna och masserade en öm punkt.

  • Kerttu Niskanen: För att kunna nå hela vägen till pallen måste allt stämma. Jag hade det tufft uppför och nerför.

  • Johanna Matintalo: Jag tappade fästet och fick se klungan gå ifrån. Mitt andra skidpar var ännu sämre och då tappade jag gnistan.

  • Anne Kyllönen: Jag hade också problem från start. Men en orsak var säkert också det som stod på skidorna.

  • Krista Pärmäkoski: Jag hade inte tillräckligt med fäste.

– Ett misslyckande i vallningen. Man kunde inte vinna med vårt material, sa Venäläinen.

Samma före under femmilen

Klockan 12.00 lokal tid på söndag avgörs loppet som finländare på förhand har pumpat in enskilt mest förväntningar i. Herrarnas femmil, klassisk stil, Iivo Niskanen i fin form.

Och så sitter man här med minnesbilder från VM för två år sedan, ilskna Iivo-rop och kastade skidor efter en missad medalj i Oberstdorf.

Kerttu Niskanen efter målgången i VM.
Bildtext Kerttu Niskanen var missnöjd med materialet.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Det blir ofrånkomligt att damernas sågning av materialet automatiskt blöder över till den sista VM-tävlingen i Planica. Det blir samma vårföre i solgasset under söndagen och Venäläinens vallagäng lär ha eld under fötterna timmarna före femmilen.

Fönstret är öppet under relativt kort tid för att hitta helt rätt med vallningen och struktur.

Det som man redan vet är att trycket på vallarna är ännu större nu. Iivo Niskanen är en kravställare, med rätta, och om det blåvita vallateamet avslutar VM med två missar lär det höras.

Damlaget misslyckades

Efter att röken hade lagt sig vid vallabussen och läsningen av resultatlistorna är klar kan man hamra fast att det finska damlaget misslyckades i Planica.

Therese Johaug har lagt av, hela det ryska laget är avstängt och Kerttu Niskanen kom till Slovenien som ledare i distanscupen, men ändå kammade Finland noll i VM.

Niskanen var nära, men för en åkare av hennes kaliber är medaljerna den enda vettiga måttstocken. Hon har sett så pass stark ut i vinter att en medalj var en minimimålsättning, och tårarna i summeringen av VM berättade hela historien.

Här försvann en möjlighet att vinna första individuella VM-medaljen, och nu är framtiden för det finländska damlaget ett litet frågetecken.

32-åriga Pärmäkoski har slutpunkten i tankarna, 34-åriga Niskanen har inte många år kvar och där är de bärande väggarna på damsidan.

– Medaljsaldot visar noll. Vi nådde inte vår målsättning, säger damtränaren Jussi Piirainen.

Finlands VM-saldo visar i sin tur en enda medalj. En till är möjlig då Iivo Niskanen kör vinterns tyngsta tävling, men då måste vallateamet hitta kartan.

Diskussion om artikeln