Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Långa VM-dagar för landslagets bakgrundskrafter – Matias Strandvall testade skidor med vallaren Anders Wilkman: ”En normal dag blir det 20 kilometer i spåret”

Bråda dagar för serviceteamen under ett skid-VM – Matias Strandvall och vallaren Anders Wilkman guidar er genom testprocedurerna - Spela upp på Arenan

Vilken är den mest otacksamma uppgiften under ett VM på skidor? Sannolikt att vara vallare. Deras dagar är långa och de hamnar i blickfånget genast då åkarna är missnöjda med sin utrustning.

Yle Sportens expert Matias Strandvall åkte till testområdet i Planica för att ta sig en titt på vallarnas vardag. Bland all servicepersonal träffade han också det finländska landslagets vallare, finlandssvensken Anders Wilkman.

– På den här nivån så kommer man fyra timmar före start på plats. Vi testar glid, fäste och strukturer. På morgonen förbereder vi skidorna och ett par timmar senare testar vi de skidor som vi har vallat, säger Wilkman.

Under en normal tävlingsdag får servicepersonalen slita hårt. Det är ofta långa sträckor de tvingas åka i jakten på ett perfekt fungerande skidpar.

– En normal dag blir det kring 20 kilometer i spåret. De som är teståkare ligger mellan 40 och 60 kilometer.

Utöver det så gäller det att preparera skidorna också.

– Det tar sin tid och energi att valla och putsa skidorna också. Gärna så att hjärnan också hänger med, säger Wilkman och skrattar.

Kolla på videon ovan för att få en inblick i hur servicepersonalen kartlägger olika skidpar och jobbar i vardagen.

Diskussion om artikeln