Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fredrik Furu har hittat hem med nya skivan ”Ögonblick”

En man i svart jacka och bredbrättadhatt framför en molnig himmel
Bild: Miki Anagrius

Det tog några år och några flyttar, men nu är både artisten Fredrik Furu och hans nya skiva i hamn. För att fira musiken ger sig Furu tillsammans med band ut på turné i både Finland och Sverige.

– Releasedag, man kan inte vara annat än glad, säger Fredrik då han blir intervjuad i radion fredagen den 2 mars.

Att få göra och ge ut ny musik – det är det som Fredrik har levt för under de senaste tjugo åren. Solodebuten skedde år 2009 med skivan ”Hollywoodhjärtan” och med den nya skivan är det som att komma tillbaks till början.

– Då spelade vi in i här i Vasa med mina kompisar. Nu har vi jobbat på samma sätt. I och med pandemin blev jag instängd i min bubbla och fick jobba jättemycket med att själv ta fram demos.

Fredrik Furu har hittat hem med nya skivan "Ögonblick"

16:16

Att göra en ny skiva är ett stort och krävande projekt. Därför går det också 3-4 år mellan ”släppen”, tid som går till idéande, demomakande och inspelningar.

Lyckopop i rörelse

Skivan ”Ögonblick” lyser av lycka. Fredrik säger att han tidigare inte varit olycklig, men att han är på ett bättre ställe nu.

– Jag är i ett förhållande – under tidigare skivor har jag inte varit det. Jag trivs att vara här i Österbotten, men jag har fortfarande med mig erfarenheterna från USA, Sverige och de fem åren i Helsingfors.

De senaste åren har också varit en tung tid för mänskligheten. Där såg Fredrik ett behov av att skriva om positiva saker, något att drömma framåt till.

Fredrik berättar att han skriver bra då han är i eller omgiven av rörelse: på tåget, på bussen, på ett flygfält eller ett café. Människor i rörelse väcker intryck.

– Jag pratade med en författare som sa att det är samma sak för honom, då det händer saker omkring.

Dags för ”Ögonblicksturnén”

Nu då skivan är ute så är det dags att ge sig ut på vägarna. Fredrik säger att han är jättetaggad inför turnén. Den här gången har han hunnit förbereda sig på ett annat sätt än tidigare.

– Nu har vi också ett stort band, som mest är vi åtta personer på scen. Det är ju en dröm att få göra det också, speciellt efter en lång period då vi inte har fått spela för publik.

Det är många av Fredriks bästa vänner som är med. Till exempel producent Oskar Nyman från Jakobstad är med på två av spelningarna.

– Nina Lassander, som var med på min första albumreleaseturné är med igen. Marcus Söderström på bas, han var med redan innan Kometfabriken.

Då Fredrik bodde i Sverige anlitade han ofta svenska musiker för sina inspelningar. Den här gången är det samma band på skivan som följer med på turnén.

– Jag kände i bilen på väg hit: ”Vad skönt att släppa en skiva när det blir vår”. För det är också skönt att fara ut på vägarna och spela.