Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Pål Golberg vann femmilen – Iivo Niskanen kroknade på slutet och slutade sexa

Uppdaterad 05.03.2023 20:59.
VM på skidor: Herrarnas 50 km klassiskt (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

En enda tävling återstår av VM i Planica – herrarnas kungssträcka, femmilen med klassisk teknik. Iivo Niskanens insats i fredagens stafett höjde förväntningarna inför hans stora mål för säsongen.

Kl. 12.55 Herrar 50 km klassiskt, masstart

Finland: 8 Perttu Hyvärinen, 16 Iivo Niskanen, 39 Ville Ahonen, 40 Ristomatti Hakola

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall

Favoriter: Iivo mot Norge

Finlands VM har inte bjudit på många glädjestunder. Men ett trumfkort finns fortfarande i den blåvita packen. Iivo Niskanen är en av de största favoriterna och den enda (?) som kan hindra Norge från att avsluta VM med en trippelseger.

Men värt att minnas att Niskanens säsong har varit jobbig och hans form är något av ett frågetecken. Är han i tillräckligt bra skick för att kunna utföra en solid femmil?

Han är inte heller den vassaste av spurtkanoner, så det skulle gälla för honom att skaka av sig konkurrenterna innan upploppet startar.

Genrepet för några veckor i Les Rousses var ändå hoppingivande. På 20 kilometer klassiskt med masstart lyckades han skaka av sig alla andra utmanare än Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbo är garanterat taggad till tänderna. Han korsade mållinjen som etta i femmilen i VM i Oberstdorf 2021 men åkte in i Aleksandr Bolsjunov på upploppet och blev diskad.

Säsongens jämnaste distansåkare Pål Golberg åkte andra stafettetappen i samma tempo som Niskanen i fredags och är en av de största favoriterna i dag. Didrik Tønseth gör sin första tävling i VM-tävlingarna. Han kan mycket väl till och med vinna loppet på sina utvilade ben.

Finländarna: Perttu Hyvärinen är en svart häst

Perttu Hyvärinen stod för en av karriärens bästa insatser i och med den tredje stafettetappen. I de individuella loppen har han presterat solitt, men han är själv den första att medge att förväntningarna var högre än så.

Hyvärinen ska ha alla chanser att ta sig in bland de tio främsta. Om allt lyckas är inte ens topp fem ett omöjligt scenario.

Ristomatti Hakola och Ville Ahonen har inget att förlora. Båda gjorde mycket bra lopp i sina huvudtävlingar (stafetten respektive sprinten) och kan nu skrida till verket utan press. Tar de sig in bland de 20 bästa får de godkänt betyg.

VM och OS-historia: Klassikernas klassiker

Herrarnas femmil har alltid varit på stortävlingsprogrammet. Finland har tagit tolv guld under årens lopp. Det senaste togs av Iivo Niskanen i OS i Pyeongchang 2018.

Men de blåvita framgångarna har varit tunnsådda de senaste 50 åren. Mika Myllylä vann VM-guld 1997 och 1999, Juha Mieto knep OS-silver 1980 och Matti Heikkinen avslutade hemma-VM 2017 med att ta brons.

På tal om Mieto så var han inte bättre än 44:a i femmilen i Lahtis 1978 och var så besviken efter målgången att han åkte raka vägen till bastun med skidorna fortfarande under fötterna.

Expertens video: Servicemanskapet jobbar hårt

De finländska vallarna var i hetluften efter tremilen i går. De finländska damerna var inte alls nöjda med sin utrustning.

Matias Strandvall tog en titt bakom kulisserna för att bjuda på en inblick i servicepersonalens vardag.

Bråda dagar för serviceteamen under ett skid-VM – Matias Strandvall och vallaren Anders Wilkman guidar er genom testprocedurerna - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln