Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen marscherade besviken bort från målfållan – finska stjärnan missade medalj i VM-femmilen: ”Arg på mig själv – var för arrogant”

Uppdaterad 05.03.2023 15:57.
Iivo Niskanen ser besviken ut efter VM-lopp.
Bildtext Iivo Niskanen satsade på att ta sin tionde medalj i ett mästerskap, men gick bet på VM-femmilen.
Bild: Lehtikuva

En tungkörd femmil, ett blytungt slutresultat. Iivo Niskanen var med i medaljkampen, men under sista kilometern fick den chanslösa finländaren se svenskar och norrmän passera.

Efter VM-guld och OS-guld i den klassiska intervallstarten samt OS-guld på femmilen var Iivo Niskanens målsättning i dagens VM-avslutning att fullborda sin fyrklöver av tunga titlar i klassisk stil.

Niskanen var en av huvudfavoriterna i femmilen, men den här gången kammade finländaren noll. Och dagens sexa var oerhört besviken då han gav sin syn på insatsen.

– Jag kan bara vara arg på mig själv. Jag ville vinna den här tävlingen och så gick det på det här sättet... Jag gick i mål och hade patronerna kvar i bössan, säger Niskanen till Yle.

– Det här var bittert. Jag var för arrogant.

Iivo Niskanen åker skidor i VM 2023.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Niskanen säger att han kände sig stark och fick inte ut allt som fanns i kroppen. Han hade bra skidor, men medger att andra dikterade taktiken i tävlingen.

– De senaste veckorna har det känts bra och nu finns det inget att spekulera om. Min taktik var svag och då det är masstart så blir det så här. De andra var spurtstarkare.

Niskanens jakt på en framgång i femmilen var Finlands sista chans till medalj i VM. Den gav inget byte och det betyder att Finland bara fick med sig en medalj från Planica.

– Silvret från stafetten värmer inte över huvud taget. Det var den här tävlingen som jag ville vinna.

”Borde ha ökat farten tidigare”

Under den avslutande milen försökte Niskanen rycka ifrån resten i tätklungan. Finländaren pumpade på under sista varvet, men klarade inte av att skaka av sig resten.

– Jag borde ha skruvat upp farten två–tre varv tidigare. Jag trodde att ett kortare ryck skulle räcka till, men de andra var pigga. Jag utnyttjade inte mina styrkor.

Programmet är inte längre tillgängligt
Iivos ryck räckte inte, fick nöja sig med sjätte plats på huvudsträckan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sju åkare var med då åkarna närmade sig stadion. Niskanen hade betydligt mer spurtstarka namn med sig, tvingades nöja sig med att bli sexa i säsongens viktigaste tävling och såg duktigt besviken ut när han snabbt marscherade bort från målfållan.

– Iivo försökte rycka på sista varvet, men klungan blev inte tillräckligt liten. Men med några hundra meter till mållinjen var Iivo med i medaljstriden, säger förbundskaptenen Teemu Pasanen.

Det blev en svensk-norsk duell om medaljerna. Där drog Norge det längre strået och Pål Golberg åkte hem VM-guldet före Johannes Høsflot Klæbo och William Poromaa.

– Jag kände direkt att jag hade krafterna i dag. Jag har ätit mycket under de senaste dagarna och då fungerade det. Det här är helt otroligt, en dag som jag har drömt om, säger Golberg till NRK.

Krockade med Burman

Efter en relativt lugn inledning på masstarten skruvades farten successivt upp. På det femte av sju varv sprack tätklungan ordentligt då Niskanen satte ett lite högre tempo och elva åkare gick loss.

Niskanen fick bland annat med sig fyra av fem norrmän och svensken Poromaa – med andra ord alla förhandsfavoriter.

Programmet är inte längre tillgängligt
Iivo Niskanen och Jens Burman kör ihop i samband med skidbytet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Då 14,5 kilometer återstod bytte hela tätgruppen skidor. Niskanen åkte nästan omkull då han hade närkontakt med Jens Burman, men båda höll sig på benen och fanns med på det sista varvet.

Italienaren Francesco De Fabiani föll bort först efter ett stavbrott. Följande män till rakning var fransmannen Theo Schely och Burman.

Till slut var det Golberg, Klæbo, Martin Løwstrøm Nyenget, Didrik Tønseth, Niskanen, Poromaa och Calle Halfvarsson som gjorde upp om medaljerna.

Niskanen försökte förgäves skapa lucka och i det sista motlutet var han chanslös. Motståndarna passerade på båda sidorna och Niskanen gick i mål över nio sekunder efter världsmästaren Golberg.

Golberg fick därmed kröna en strålande säsong med sitt första individuella mästerskapsguld och såg till att Norge tog hem alla tävlingar i årets VM.

Blytung dag för Hyvärinen

För de tre övriga finländarna i loppet blev femmilen en plågsam upplevelse. Redan på andra varvet släppte Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola och Ville Ahonen huvudklungan.

Hyvärinen, som gjorde en utmärkt sträcka i stafetten för ett par dagar sedan, var tidigt borträknad och såg uppgiven ut då han bytte skidor.

Det blev inte bättre med ett nytt skidpar. Hyvärinens skidor fungerade inte alls och femmilen slutade med att han avbröt.

Perttu Hyvärinen avbryter femmilen i VM - Spela upp på Arenan

På slutet passade Hyvärinen på att tacka publiken innan han satte punkt för sitt VM.

– Om man ska avbryta så ska man väl göra det med stil. Men det här var kröningen på mina insatser individuellt. Tävlingarna gick inte som jag ville om man räknar bort stafetten. Det blir skönt att åka hem, säger Hyvärinen.

VM på skidor

Herrarnas femmil, klassiskt:
1. Pål Golberg, NOR 2.01.30,2
2. Johannes Høsflot Klæbo, NOR + 1,0
3. William Poromaa, SWE + 1,2
4. Calle Halfvarsson, SWE + 1,6
5. Martin Løwstrøm Nyenget, NOR + 6,2
6. Iivo Niskanen, FIN + 9,4

33. Ristomatti Hakola, FIN + 8.16,6

Perttu Hyvärinen och Ville Ahonen avbröt.

Diskussion om artikeln