Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rohingyaflyktingar hemlösa efter storbrand i flyktinglägret i Cox's Bazar i Bangladesh

Storbrand i flyktingläger - Spela upp på Arenan

Flyktingarna kommer mestadels från Myanmar och har flytt undan förföljelse.

En stor brand har förstört delar av flyktinglägret i Cox's Bazar i södra Bangladesh. Branden bröt ut i läger nummer 11 i Kutupalong.

Lägret i Cox's Bazar är en av världens största flyktingbosättningar.

Brand i ett flyktingläger i Bangladesh.

– Elden slukade snabbt skydden av bambu och presenning, säger Mijanur Rahman, Bangladeshs flyktingkommissarie, till nyhetsbyrån AFP.

Rafiqul Islam, polisinspektör vid Cox's Bazar, säger till nyhetsbyrån Reuters att det inte finns några rapporter om dödsoffer.

Brand i flyktingläger i Bangladesh - Spela upp på Arenan

I lägret finns det främst flyktingar från den muslimska minoritetsgruppen rohingya. De har flytt undan etnisk och religiös förföljelse i grannlandet Myanmar.

Omkring 2 000 skyddsrum har brunnit ner vilket innebär att cirka 12 000 fördrivna människor än en gång har blivit hemlösa.

Minst 35 moskéer och 21 utbildningscenter för flyktingarna förstördes också, likaså butiker av olika slag.

Nästan en miljon rohingyer har bott i lägret under usla förhållanden. De flesta av dem flydde från ett militärt tillslag i Myanmars delstat Rakhine 2017 och tog sin tillflykt till Bangladesh.

Flyktinglägren i Cox's Bazar är utsatta för eldsvådor

Enligt en rapport från Bangladeshs försvarsministerium inträffade 222 bränder i rohingyalägret under perioden januari 2021–december 2022, inklusive 60 fall av mordbrand.

I den värsta branden i mars 2021 dog minst 15 människor och omkring 50 000 fördrevs efter att en brand förstört ett helt kvarter i en bosättning. Tiotusen hem förstördes i den branden.

Jag kunde inte rädda någonting. Allt brann till aska och många är utan hem. Jag vet inte vad som kommer att hända med oss. När vi var i Myanmar stod vi inför många problem och våra hus brändes ner. Nu har det hänt igen

― Selim Ullah, 40-årig flykting, pappa till sex barn
Brand i flyktingläger i Bangladesh
Bild: Reuters TV

Källor: Reuters, AFP