Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hade Iivo Niskanen verkligen mer krafter? Medaljörerna ger inte mycket för finländarens sågning av sig själv: ”Tror inte att han hade mer i sig”

Iivo Niskanen åker skidor i VM 2023.
Bildtext Ingen släppte då Iivo Niskanen försökte skapa lucka.
Bild: Lehtikuva

Var Iivo Niskanen arrogant? Eller fanns det helt enkelt inte mer bensin i tanken? ”Det finns nog mer ord än sanning i hans uttalanden”, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

– Jag var arrogant och hade dålig taktik. Jag borde ha tryckt på tidigare.

Iivo Niskanens utvärdering av sin egen insats i VM-femmilen blottlade en besviken stjärna. Enligt Niskanen åkte han dumt då det blev sex varv utan större försök att rycka och ett sista varv då alla orkade hänga på honom.

Yle Sportens expert Matias Strandvall ger inte så mycket för Niskanens svar.

– Jag tror inte att det var en taktisk miss. Det är också arrogant att säga att man hade mer i kroppen. Då får man visa det ute i spåret. Iivo gjorde sitt bästa och det finns nog mer ord än sanning i hans uttalanden.

Medaljörerna hade inga problem

Vad tänker dagens tre medaljörer i femmilen om Niskanen? Var det en överraskning att finländaren inte skruvade upp farten i ett tidigare skede av loppet?

– Jag tror att farten var tillräckligt högt för honom också. Jag tror inte att han hade mer i sig. Alla var rätt trötta på sista varvet. Iivo försökte sätta in en attack, men ärligt talat var det tempot inte så högt. Vi hade det under kontroll, säger tvåan Johannes Høsflot Klæbo.

– Att köra en femmil som sista distans i ett mästerskap är tufft och det var inget lättåkt före. Första halvan gick långsamt och sista varvet var klart snabbast.

Pål Golberg firar som världsmästare.
Bildtext Pål Golberg tog karriärens första individuella VM-guld.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Mästerskapets sista mästare Pål Golberg menar att det fanns möjligheter att gasa.

– Jag försökte sätta tempot ibland, men ingen tog över. Då blev det ganska långsam fart. Och det var en fördel för mig.

– Iivo kommer tillbaka starkare efter det här. Om han hade varit i sin fjolårsform hade han varit tuff att slå.

Efter två femteplatser tidigare i VM fick svensken William Poromaa till det och tog bronset.

– Jag var mest glad för att någon försökte skruva upp farten. Jag gick med väldigt enkelt då Iivo testade.

”Känner att han inte är lika stark”

Iivo Niskanens vinter har varit fylld av strul. Han åkte på coronasmitta precis före premiären i Ruka och gjorde sina första världscuptävlingar först vid årsskiftet i Tour de Ski.

När han landade i Planica hade han en handfull distanstävlingar bakom sig. I Slovenien visade det sig att formen inte var tillräckligt bra.

– Konkurrenterna är inne på att en Iivo i fjolårsformen hade varit svårslagen. De känner på sig att han inte är lika stark i år. Beror det på coronasmittan, fel i uppladdningen eller något annat? Det vet bara Iivo och hans tränare, men det är klart att han inte är lika bra som i fjol, säger Strandvall.

Hör Yle Sportens team i Planica sammanfatta VM! - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln