Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kim Juntunen leder arbetet med kultursal för 200 i Ingå: ”Det här är för hela Västnyland”

Kim Juntunen leder arbetsgruppen som planerar en kultursal i Ingå. Här står han intill den plats där en sal skulle kunna byggas.

Det här är så roligt. Jag har utmanat mig själv och lärt mig mycket nytt, säger Kim Juntunen då vi står utanför kommunhuset i Ingå kyrkby. Där planeras en ny kultursal och det är den som får honom på gott humör.

Kim Juntunen är teknisk producent på Nationaloperan. Han är bosatt i Sjundeå där han är invald i Sjundeå kommunfullmäktige som representant för Svenska folkpartiet.

Han är lyrisk över planerna på en kultursal i Ingå kyrkby.

– Det har varit en positiv resa så här långt.

Kulturhus i Ingå planeras på gräsmatta mellan kommunhuset och lekplatsen i kyrkbyn

8:36

För ungefär två och ett halvt år sedan ringde kommunstyrelsens ordförande, Henrik Wickström (SFP), till Kim Juntunen och frågade om han vill vara med i ett projekt som går ut på att planera en kultursal i Ingå.

– Vi har nu arbetat på det här i två år.

Varför blev du, en Sjundeåbo, tillfrågad?

– Jag har 35 års erfarenhet inom kulturbranschen, från Nyslotts operafestival och Nationaloperan. Alla i arbetsgruppen är kulturexperter och vi vill göra något gott för Ingå och Västnyland.

Arbetsgruppen som planerar kultursalen

Kim Juntunen

Bor i Sjundeå. Teknisk producent på Nationaloperan. Invald i fullmäktige i Sjundeå, representerar Svenska folkpartiet.

Här kan du läsa Västra Nylands reportage då tidningen besökte Kim Juntunen på Nationaloperan hösten 2022.

Iris Olsson

Uppväxt i Helsingfors, bor i Ingå. Regissör, regisserar bland annat dokumentärer och resereportage. Jobbat med festivaler: bland annat före detta konstnärlig regissör för DocPoint Film Festival.

Simon Sid

Bosatt i Ingå. Musiker (Sam Zimon tillsammans med Sam Sonntag), tidigare fotbollsspelare, har även tränat fotbollsspelare. Jobbar som skolcoach i skolor i Ingå.

Marit Lindqvist

Bor i Täkter i Ingå. Litteraturredaktör på Svenska Yle.

Sophia Heikkilä

Uppväxt i Helsingfors, men vistas mycket på sommarstugan i Ingå. Skådespelare, spelar bland annat sköterskan Sigrid i Själarnas ö på Svenska teatern.

Ingå kommuns tidigare kultur- och kursplanerare Regina Ekblom har varit med i gruppen. Eftersom hon har gått i pension ska kommunen ska ersätta henne med en annan person.

Kim Juntunen anser att det är bra att han inte är Ingåbo.

– Jag kan se på kommunen med ett utomstående perspektiv. Dessutom får vi ett samarbete mellan Ingå och Sjundeå, vi gör det här för Västnyland.

En man står utanför kommunhuset i Ingå. Han heter Kim Juntunen.
Bildtext Det här är ett bra och centralt ställe, säger Kim Juntunen om kommunhuset i Ingå kyrkby. Bakom honom byggs kanske en kultursal så småningom.
Bild: Marica Hildén / Yle

Kultursalen på 600 kvadratmeter planeras på gräsmattan mellan lekparken och kommunhuset. Dessutom finns det planer på att ta i bruk 300 kvadratmeter av kommunhuset för kulturen.

– Storleken på salen är lämplig för en kommun i Ingås storlek, säger Juntunen.

Ritningar finns redan

Arbetsgruppen har engagerat arkitekter som ritar hur en kultursal kunde se ut, men Juntunen vill ännu inte avslöja vilka de är. Juntunen säger ändå att det är frågan om en sal med högt till tak och med plats för 200 besökare.

– Vi har hittills funderat på hurdan sal som behövs, hur stor den borde vara och vem som kommer att använda den. Den tekniska biten är viktig: det finns många salar, men de kanske inte fungerar tekniskt så att det är möjligt att uppträda i dem.

Finansieringen måste ros i hamn

Kim Juntunen säger att tanken på en kultursal har fötts av ett behov av ett ställe där man kan uppträda.

Han kan inte säga när, eller om, den blir klar. Finansieringen måste ros i hamn först.

Projektet beräknas kosta 5,4 miljoner euro. Kommunens andel är 2,3 miljoner euro och av den summan går 1,6 miljoner euro till en renovering av kommungården. Det behövs därför drygt tre miljoner euro i extern finansiering.

Sophie von Julins stiftelse har beviljat 400 000 euro, men de pengarna betalas ut först då finansieringen är klar.

Tre miljoner euro är mycket pengar, men budgeten borde hålla, konstaterar Juntunen.

– Vi har skickat ansökningar och väntar på svar. Jag hoppas vi i år vet om projektet lyckas. Det är fortfarande i planeringsskedet och vi har många steg framför oss. Det skulle vara fantastiskt om det blir av.

Ett mörkrött tegelhus med många fönster. Visar innergården som är täckt med snö. Det är kommunhuset i Ingå.
Bildtext Här på innergården finns plats för en kultursal. Lekparken är till vänster.
Bild: Marica Hildén / Yle

Juntunen tar inte ställning till om tillbyggnaden borde ha samma mörka röda tegelfasad som kommunhuset.

– Vi vill i alla fall inte förfula miljön, utan behålla den.

I den nya salen ska det erbjudas kultur för alla: från barn och unga till seniorer.

– Här kan finnas orkestrar och biografen Iobio. Skolor kan komma hit. Allt är ännu öppet.

Det finns kultursalar i Ekenäs, Karis och Lojo. Räcker kundunderlaget till för ytterligare en sal eller finns det en risk att bygget i Ingå står tomt?

– Det tror jag inte. Det finns en efterfrågan och därför har vi börjat med det här. Vi planerar så att det ska finnas verksamhet i salen. Vi ska komma ihåg att det här är för hela Västnyland.

Kim Juntunen anser att det behövs en kultursal i Ingå eftersom det ändå är ett ganska långt avstånd från Ingå och Sjundeå när man vill se på teater i huvudstadsregionen, Ekenäs, Karis eller Åbo.

– Jag ser synergieffekter och dessutom får vi ett samarbete mellan kommunerna och i synnerhet mellan Ingå- och Sjundeåborna.

En byggnad i mörkt rött tegel med mycket fönster. Där finns Ingå bibliotek och Ingå kommunhus.
Bildtext Kommunhuset i Ingå kyrkby har även tidigare omvandlats. Nu finns bibliotek i två våningar. På övre våningen fanns tidigare till exempel en stor sal för fullmäktige.
Bild: Marica Hildén / Yle

Kim Juntunen säger att han kommer att fortsätta arbetet med kulturen i Ingå om salen byggs och en förening sköter verksamheten.

– Som ett kulturproffs ser jag inte på Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt eller Karis. Det är projektet som är intressant och jag är gärna med och jobbar för intressanta kulturprojekt.