Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle Uutiset: Minister Mika Lintilä misstänks ha framfört hälsning från statsmakten i berusat tillstånd

Uppdaterad 05.03.2023 20:28.
Näringsminister Mika Lintilä.
Bildtext Näringsminister Lintilä (C) har varit minister i flera regeringar.
Bild: Silja Viitala / Yle

Näringsminister Mika Lintiläs (C) påstådda alkoholbruk i tjänsten har varit på tapeten de senaste dagarna. Tidningen Ilta-Sanomat skrev i fredags att Centerledaren Saarikko behövt ta upp saken med Lintilä flera gånger.

Finansminister Saarikko har själv sagt att hon på grund av rykten frågat Lintilä hur saken föreligger, och att hon inte är säker på om hon sett honom berusad.

Yle Uutiset har fått uppgifter om att Lintilä misstänks ha uppträtt berusad under ett representationsuppdrag i april i fjol.

Lintilä talade vid ett festtillfälle som ordnades för att uppmärksamma Lokalkraft rf:s tioårsjubileum. Lokalkraft är en intressebevakningsorganisation för lokala elbolag.

Yle Uutiset har intervjuat två personer som deltog i festligheterna. Personerna är oberoende av varandra och ingendera är verksam inom politiken.

Enligt den ena verkade Lintilä vara lindrigt berusad under tillställningen. Den andra personen minns att Lintiläs skick diskuterades efteråt.

– Han doftade svagt av alkohol och hans tal var långsammare än vanligt. Han fastnade på bitar i sitt tal som han upprepade och vi spände oss på om han alls skulle komma fram till slutet, säger den ena av deltagarna.

Lintilä var på plats som minister och framförde statsmaktens hälsning vid tillfället. Yle Uutiset har sökt honom för kommentar men inte nått honom.

HS: Lintilä använde rikligt med alkohol på arbetstid, upprätthöll spritförråd med skattepengar

På söndagen skrev Helsingin Sanomat att flera tiotals källor bekräftar att Lintilä använt alkohol i tjänsten på ett sätt som påverkat hans uppträdande.

Lintilä ska också under åren 2017–2018 ha upprätthållit ett alkoholförråd i sitt arbetsrum som fylldes på med skattemedel.

Under två år inköptes 40 flaskor starksprit, mest konjak men också gin och whisky. Också 30 vinflaskor inhandlades.

Kvitton på inköpen har redovisats med förklaringar som ”ministerns drycker” och påfyllning av ministerns ”dryckesförråd” eller ”serveringsskåp”. Ingen viss tillställning eller gäst finns angiven.

En tjänsteman som HS talat med säger att Lintilä konsumerade alkoholen på sitt tjänsterum och också bjöd andra på drycker.

Enligt källan var förrådet extraordinärt. HS har även talat med andra ministrar som inte upplever ett liknande förråd eller den konstanta påfyllningen av densamma som normalt. Många sade sig överhuvudtaget inte ha något liknande.

Samlingspartiets partiledare Petteri Orpo sa i en intervju till tidningen Iltalehti att han själv uppskattar och respekterar Lintilä som politiker, riksdagsledamot och minister.

– Jag kan inte riktigt kommentera de här sakerna. Jag har aldrig råkat ut för en situation där det skulle ha varit ett problem, sa Orpo när han tillfrågades om hur han ser på påståendena om Lintiläs alkoholbruk.

Artikeln har uppdaterats 5.3.2023 klockan 20.20. Yle Uutisets uppgifter om att Lintilä skulle ha framfört en hälsning av statsmakten i berusat tillstånd har lagts till och den ursprungliga rubriken (HS: Lintilä använde rikligt med alkohol på arbetstid, upprätthöll spritförråd med skattepengar) har ändrats.