Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reformpartiet tog en överlägsen seger i valet i Estland – partier med liberala värderingar klarade sig bäst

Uppdaterad 06.03.2023 08:10.
Kvinna pratar.
Bildtext Estlands premiärminister Kaja Kallas slog nytt estniskt rekord i antal personliga röster.
Bild: Olivier Hoslet / EPA

Inga stora politiska förändringar är att vänta efter söndagens parlamentsval i Estland. Reformpartiet är den stora vinnaren med drygt 31 procent av rösterna. Oppositionspartiet Ekre blev tvåa med 16 procent.

– Det känns som om väljarna har talat, började Reformpartiets ledare Kaja Kallas sitt tacktal efter en lång väntan på valresultatet.

Kallas gjorde nytt estnisk rekord i personliga röster – 31 821. Reformpartiet fick 31,2 procent av alla röster.

Siffrorna uppdaterades klockan 01.00 på natten, när alla valdistrikt hade presenterat sina resultat.

– När jag ser på skärmen där ser det ut som om det gick riktigt bra för oss.

Liberala värderingar gick framåt

– Jag har ett helt block fullt med planer, men jag hade verkligen inte väntat mig ett så här bra resultat, sa Kallas kort före midnatt i public servicebolaget ERR:s valstudio på tv.

Utgångspunkten för intervjun var att Reformpartiet och Kallas har ett smörgåsbord av partier att välja mellan när regeringsförhandlingarna inleds.

– Väljarnas önskan är att Reformpartiet leder nästa regering, det är helt klart, sa Kallas. Vi har redan innan valet varit i kontakt med de andra partierna och vi har pratat med dem om gemensamma nämnare.

Stämningen är jättebra - hur det än går är vi det här valets vinnare för vi tar plats i parlamentet

Margus Tsahkna från det nya partiet Eesti 200

Valets andra stora vinnare är det nya liberala partiet Eesti 200.

Eesti 200 kan också beskrivas som ett teknokratiskt parti eftersom de har bjudit in ett stort antal experter inom olika områden till sitt parti.

Partiet bildades bara tre månader före parlamentsvalet 2019 och lyckades inte då klara spärren på 5 procent.

Nu fick partiet nästan 14 procent av rösterna. I mandat kommer Reformpartiet och Eesti 200 upp till 51 av 101 mandat i Riigikogu.

Mycket tyder på att de här två partierna bildar stommen i den första omgången av regeringsförhandlingar.

Med Eesti 200 får Estland en öppen och verksam regering som för livet i Estland framåt

Lauri Hussar, partiledare, Eesti 200 före valet

Ekre skyller förlusten på valfusk

Det nationalkonservativa partiet Ekre blev i och för sig tvåa för första gången, men gick ändå bakåt med ett par procentenheter och landade på 16 procent.

Ekres partiledare Martin Helme skyller förlusten på Estlands valsystem, som tillåter att väljarna röstar elektroniskt på sin egen dator.

I år röstade, för första gången, över hälften av väljarna elektroniskt. Av de elektroniska rösterna fick Ekre bara en bråkdel.

Självklart kommer vi att överklaga det elektroniska valet – vi kräver att få ut loggar och information om programmet – allt vi kan begära

Martin Helme, partiledare, Ekre

Förra valets två Centerpartiet blev tredje med lite över 15 procent av rösterna. För fyra år sedan fick de över 23 procent.

Centerpartiet skulle i princip kunna bilda en tvåpartiregering med Reformpartiet, men det dåliga valresultatet gör att det inte är troligt.

– Partiets resultat var dåligt, säger partiledaren Jüri Ratas. Hur partiet går vidare är något partiledningen måste fundera på.

Centerns vicepartiledare Jaanus Karilaid tillade att det blir svårt för hela partiledningen att fortsätta efter det här.

Nainen pudottaa äänestyslipukkeen uurnaan Viron Pärnussa 5. maaliskuuta 2023. Sunnuntaina äänestettiin maan parlamenttivaaleissa.
Bildtext En röst läggs i en vallokal i Pärnu. Reformpartiet vann i 10 av Estlands 12 valkretsar.
Bild: Ints Kalnins / Reuters

Den intressantaste expertkommentaren för en finländsk publik kom kanske av den kända valkampanjkonsulten Annika Arras.

– Det är helt klart att Kaja Kallas mycket kraftfulla profil utanför Estland definitivt var det som gav henne ett så starkt personligt resultat. Hon blev hela partiets varumärke.

Kallas har sagt att hon redan i början av veckan vill presentera de partier hon bjuder in till de första regeringsförhandlingarna.

Jag tror att valdeltagandet är lågt i Ida-Virumaa för att här finns väldigt många ryskspråkiga människor

Tatjana Iljina, väljare i Jõhvi i landskapet Ida-Virumaa. Valdeltagandet i valet var 63,7 procent, men i Ida-Virumaa bara 53,1 procent