Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många östnyländska husbolag måste höja vederlaget med upp till tio procent i vår

Peter Salminen och Per-Henrik Winquist står utanför huset på Parkgatan 5 i Lovisa.
Bildtext Många husbolag måste under våren ta ställning till om de ska höja vederlaget för att se till att de har en buffert för framtiden. Ett sådant möte har också Peter Salminen och disponent Per-Henrik Winquist framför sig.
Bild: Hanna Othman / Yle

I höstas fanns det en oro för hur husbolagen skulle klara vinterns elräkningar. Våren hämtar med sig bolagsstämmor och höjda vederlag.

– Ekonomiskt ligger vi ganska bra till, inga större katastrofer ännu, säger Peter Salminen som är ordförande för husbolaget Parkgatan 5 i Lovisa.

När Yle Östnyland talade med honom i början av oktober funderade han redan på våren och konstaterade att husbolaget antagligen måste höja vederlaget på nästa bolagsstämma. Han pratade också om att styrelsen har mandat att ta ut extra vederlag ifall det blir kris.

Något extra vederlag har bostadsaktieinnehavarna inte behövt betala, men bolagsstämma ska förstås hållas under våren.

– Jag tippar på att det blir en justering av vederlaget inför framtiden eftersom utgifterna stiger hela tiden.

Peter Salminen säger att styrelsen ännu inte har diskuterat hur stor höjning det handlar om, men han tror att det kan röra sig om fem till tio procent.

Peter Salminen står framför huset på Parkgatan 5.
Bildtext ”Det är vårt gemensamma ansvar att husbolaget rullar på. Vi behöver en buffert ifall det plötsligt skulle dyka upp problem,” säger Peter Salminen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Parkgatan 5 är inte det enda husbolag som funderar på en höjning av vederlaget. En höjning på upp till tio procent verkar vara att vänta för de flesta.

– Tyvärr jo. Det är mycket men det är också väntat, säger Per-Henrik Winquist som är disponent i Lovisa.

Och det handlar inte bara om skötselvederlagen, det har också skett en ränteförhöjning på upp till fem procent på finansieringsvederlaget. Tillsammans kan det handla om en ökning på tolv-tretton procent för dem som har lån.

– Det gäller så gott som alla husbolag, säger Winquist.

Vad är det då som blir dyrare? Exempelvis Rosk’n Roll höjer avgiften för avfallshantering med tjugo procent och försäkringen kan bli allt mellan fem och fyrtio procent dyrare.

– Och det inte handlar om små höjningar som två eller tio procent! Bolagen kan ha lyckats spara pengar i vinter på justering av temperaturer och ljus, men allt annat blir också dyrare.

Per-Henrik Winquist i Kapellparken i Lovisa.
Bildtext Per-Henrik Winquist och hans kollega sköter tillsammans sextio husbolag, så de har kalendern full av bolagstämmor från och med nu ända in i juni.
Bild: Hanna Othman / Yle

Alla husbolag som han sköter har ändå klarat sig utan att lyfta extra vederlag.

Vissa bolag har det lite tajt den här tiden på året eftersom vintern alltid betyder en del extra utgifter. I år är det elräkningen och snön som har orsakat det.

– Det kom mycket snö och för vissa husbolag blev det flera tusen euros extra kostnader. Det handlade om att tömma taken på snö och om att köra bort snön, och det är ganska dyrt.

Det är svårt att budgetera för snöarbetet eftersom det vissa år inte alls behövs och andra år behövs det flera gånger under säsongen. En del gårdar har mera utrymme att förvara snöhögar på än andra, och så måste man också se till att den smältande snön inte rinner in i sockeln.

Nainen pudottaa lunta omakotitalon katolta.
Bildtext Radhustak är stora och släta och kan ta flera timmar att tömma på tung snö. Arkivbild.
Bild: Elina Niemistö / Yle

Det har hjälpt att vintern stundvis har varit varmare än vanligt men Winquist varnar för att den ännu inte är över. Det hinner fortfarande bli riktigt kallt under mars.

– Jag tror att energiförbrukningen kommer att ligga på ungefär samma nivå som tidigare år, det blir inga stora kast där.

Han tror inte att det blir pressad stämning på bolagsstämmmorna eftersom han tror att alla är insatta i att allt blivit dyrare.

– Vad kan man göra? Kanske tänka på att göra husen mera energisnåla, men det är också en kostnad i sig och byggmaterial har blivit väldigt dyrt under de senaste två åren, säger Per-Henrik Winquist.