Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Köldrekord under morgonen – det kalla vädret väntas fortsätta åtminstone till mitten av mars

En strandbastu och en brygga täckta av snö.
Bildtext Vintern ger sig inte ännu, utan håller i sig åtminstone någon vecka till enligt prognoserna. Bilden är tagen i Sökö i Esbo i början av januari.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Vinterns tidigare köldrekord förpassades till historien i Utsjoki i morse. Vädret kommer att fortsätta vara ovanligt kallt för årstiden.

Temperaturen sjönk till -35 grader vid Kevojärvi mätningsstation i Utsjoki. Det är den kallaste temperaturen som uppmätts i Finland den här vintern, skriver Meteorologiska institutet på Twitter.

Det tidigare rekordet på 34,8 minusgrader var från Muonio i början av januari.

Ovanligt kallt för att vara mars

Måndagen blir ganska kall i hela landet. På dagen är det -1 till -7 grader, och ner till -20 i norra Lappland, enligt Meteorologiska institutet.

Till natten kan det bli riktigt kallt: -10 till -25 grader i landets södra och mellersta delar och ner till -32 i Lappland.

Väderkartan visar minusgrader i hela landet måndagen den 6.3.2023.
Bild: Yle

Vädret kommer att fortsätta vara ovanligt kallt för årstiden den närmaste veckan. Det är 3–7 grader kallare än normalt i början av mars, enligt vädertjänsten Foreca.

På onsdagen får södra Finland mera snö. Enligt prognoserna blir det snöyra och byiga vindar i söder på onsdagsmorgonen. Sammanlagt väntas södra Finland få 5–10 centimeter snö under onsdagen, och snöfallsområdet sprider sig också till landets mellersta och östra delar.

Väderprognosen spår snöyra i söder onsdagen den 8.3.2023.
Bild: Yle

Mot slutet av veckan blir det soligare i hela landet.

Det kalla vädret väntas hålla i sig åtminstone till mitten av mars, och kanske längre, spår Foreca.

Källor: Meteorologiska institutet, Foreca, STT