Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnwatch: Sydafrikanska vinarbetare exploateras – Alko bör ta bättre ansvar

Viinipulloja Alkon hyllyssä.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Mänskliga rättigheter uppfylls dåligt på många sydafrikanska vingårdar, där underbetalda arbetare plockar druvor i usla förhållanden. Finnwatch påtalar problemen i en färsk rapport och prickar både spritmonopolet Alko och agenturer.

För den färska rapporten Mänskliga rättigheter vid sydafrikanska vingårdar - ansvarsfullheten i Alkos leveranskedjor har medborgarorganisationen Finnwatch intervjuat 34 arbetare vid flera sydafrikanska vingårdar. Druvorna från gårdarna i fråga blandas in i elva olika viner som finns i Alkos bassortiment.

Ett av vinerna, Pearly bay, är en storsäljare i Finland.

Arbetare som intervjuades berättade om otillräckliga löner och diskriminering. Lokala forskare som besökte deras boenden noterade åtskilliga problem inklusive mögel, bristfälliga avlopp och avsaknad av tvättutrymmen inomhus.

– Många lyfte fram bristerna i arbetshälsa och -säkerhet, särskilt i användningen av kemikalier och pesticider. I Sydafrika använder man fortfarande bekämpningsmedlet parakvat som förbjudits i EU, säger forskaren Anu Kultalahti vid Finnwatch.

Lokala arbetare säger att problem som man påtalat redan tidigare inte åtgärdas.

Alko kunde skärpa kraven

Den sydafrikanska vinindustrins avigsidor blev kända för omvärlden bland annat i en dansk tv-dokumentär 2017.

I Finland gör Alko och vinagenturer som Arvid Nordquist och Hartwall pengar på bulkviner från Sydafrika. Efter dokumentären har försäljningen sjunkit, men Alko säljer fortfarande flera miljoner liter av regionens viner årligen.

Ifjol började monopolet kräva noggrannhet i fråga om mänskliga rättigheter av sina leverantörer.

– Det är ett steg i rätt riktning, men det kunde ha skett tidigare, noterar Kultalahti.

– Alko kräver fortfarande inte att produkterna ska uppfylla vissa kriterier som gäller ansvar. I flera agenturer kände man inte heller till riskerna i verksamheten, tillägger Kultalahti.

Ingen lösning att slopa viner

På Alko säger Anu Koskinen, chef för sortiment och inköp, att uppgifterna i rapporten inte kommer som en överraskning. I branschens problem ingår särskilt säsongsarbetarnas dåliga sits.

– Utan vidare ska vi nu ta upp frågorna med producenter och leverantörer, säger Koskinen.

Först och främst ska Alko få producenterna att reagera, och alla parter ska engagera sig för att korrigera problemen.

– Att sluta sälja sydafrikanska viner är ändå ingen lösning, säger Koskinen.