Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Alla med och heja på hemmalaget – Sjundeås handbollsdamer vill ha rekordpublik på nästa match för att öka intresset för sporten

Handbollsspelarna Maria Barck och Linda Arifullen i Sjundeå.
Bildtext Sjundeås handbollsdamers lagkapten Maria Barck och Linda Arifullen bjuder in till rekordpublik under nästa hemmamatch.
Bild: Christoffer Westerlund

Trots att Sjundeå är en utpräglad handbollskommun, har intresset för grenen minskat under senaste år. En rekordmatch ska svänga trenden.

För att svänga trenden med sviktande publiksiffror vill nu Sjundeå IF:s damer slå nytt publikrekord på lördag under seriematchen mot Grankulla IFK i Sjundeås allaktivitetshall.

För att locka folk till matchen är inträdet gratis, men samtidigt samlar föreningen in pengar för handbollen med hjälp av sponsorer.

Publiken viktig för spelarna

Publikrekordet i allaktivitetshallen under en dammatch är 293 åskådare.

När Sjundeås herrlag hade ett likadant jippo i november fanns över 534 personer på läktaren.

Primus motor för evenemanget, Linda Arifullen och damernas lagkapten Maria Barck, har svårt att säga hur många som kan tänkas delta på lördagens match. De hoppas ändå på stor uppslutning.

Sjundeås handbollsdamer vill ha nytt publikrekord

9:17

Framförallt hoppas de att juniorerna ska inta läktaren.

– Jag önskar att juniorerna skulle se alla matcher som damerna och herrarna spelar, inte bara slutseriermatcherna, säger Maria Barck och tillägger att det var så det var då hon var junior.

Kvinnlig handbollsspelare.
Bildtext Lagkapten Maria Barck säger att handbollsdamerna har ett bra lag som spelar jämna matcher mot sina motståndare, vilket gör det spännande för publiken att följa med.
Bild: Christoffer Westerlund

– Det betyder jättemycket för stämningen under matchen om publiken är på plats och hejar på laget, konstaterar Linda Arifullen.

Själv minns hon damlagets publikrekord på hemmaplan från en finalmatch mot HIFK/Comets våren 2006.

Kvinnlig handbolsspelare.
Bildtext Linda Arifullen håller i trådarna för de praktiska arrangemangen för den inkommande rekordmatchen.
Bild: Christoffer Westerlund

– Det var nog trångt, kommer jag ihåg. Det var många bänkrader som nästan kom in på planen. Sprang man på yttern fick man hoppa över några tassar där på vägen, men det var bra stämning.

Arifullen, som alltså själv spelade den matchen, säger att publiken den gången närmade sig 500 personer.

En blivande tradition för att stödja sporten

Samtidigt bjuder föreningen på en hel del extra program för att riktigt göra dagen till en handbollsdag.

Bland annat ordnas en hejarklackstävling för juniorlagen med fina priser och i halvlek får alla juniorlag springa in på spelplan och presentera sig.

Efter matchen ordnas en middag där deltagarna får köpa middagskort. Intäkterna går till att stödja handbollen i Sjundeå.

Arifullen och Barck hoppas rekordmatcherna kunde bli en tradition som bidrar till att handbollen återfår samma status som under dess glansdagar.

– Det blir aldrig tråkigt att titta på handboll, hälsar de.

Diskussion om artikeln