Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Maria Ohisalo om Finansministeriets lista: Skär inte i utbildningen, nej till terminsavgifter

Uppdaterad 07.03.2023 14:31.
Vihreät julkisti eduskuntavaaliohjelmansa 13. helmikuuta 2023 puoluetoimistollaan.
Bildtext Maria Ohisalo håller presskonferens om De Grönas valprogram 13 februari 2023.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finansministeriets lista på åtgärder för att minska underskottet väcker reaktioner bland politikerna. Terminsavgifter vid högskolor och lägre bostadsstöd för studerande får skarp kritik av De Grönas ordförande Maria Ohisalo.

Enligt Finansministeriet måste Finland spara in 1600 euro per finländare per år. På måndagen publicerade Finansministeriet en lista med åtgärder som politikerna kan välja mellan för att minska underskottet.

Tanken är inte att politikerna ska förverkliga hela ministeriets lista, utan att politikerna ska kunna välja de metoder de gillar bäst från listan.

– Det här är inte en nedskäringslista, sade Finansministeriets budgetchef Mika Niemelä på presskonferensen.

De Grönas ordförande Maria Ohisalo säger tvärt nej till de åtgärdsförslag som berör nedskärningar inom utbildningen.

”Det får inte skäras ner en enda euro från utbildningen under nästa period. Vi måste hålla fast vid den avgiftsfria utbildningen”, kommenterade Ohisalo i ett Facebook-inlägg.

På Twitter listar hon några konkreta åtgärder ur Finansministeriets rapport:

”Att ta i bruk terminsavgifter, att göra studerande ännu mer beroende av studielån och att flytta bort dem från det allmänna bostadsstödet skulle förhindra studier för många och skulle speciellt driva bort personer med låga inkomster från högskolorna.”

Sannfinlädarnas ordförande Riikka Purra säger att listan är mångsidig och bra, men politiskt selektiv.

– Invandringens långtidskostnader finns inte medräknade, inte heller den utvidgade byråkratin, de alltför höga klimatambitionerna eller EU:s skuldpaket, skriver Purra på Twitter.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo skriver på Twitter att partiet förbinder sig till det övergripande målet att spara in 9 miljarder under de kommande åtta åren, men nämner inga konkreta åtgärder ur Finansministeriets rapport.

Samlingspartiets Kai Mykkänen betonar att partiet inte är redo att höja det totala skattetrycket. Skatten på arbete får inte skärpas utan tyngdpunkten bör flyttas till ”skatter som är mindre skadliga för tillväxten och sysselsättningen”, skriver Mykkänen.