Flera skidåkare rapporterade om en för kort sträcka i femmilsloppet – inspektören svarar: “En skillnad på fem kilometer är möjlig”
Var gårdagens femmil i skid-VM verkligen en femmil? Inte om man ska tro på idrottarnas sportklockor. Enligt det internationella skidförbundets inspektör beror den stora skillnaden på mätmetoden.
Gårdagens lopp i herrarnas 50 kilometer klassiskt med masstart skapade förvirring då flera idrottares sportklockor uppmätt den åkta sträckan till cirka fem kilometer kortare än den sträcka som informerats av VM-arrangörerna i Planica.
Spekulationerna kring femmilens egentliga sträcka drog i gång i går genast efter loppet. Pål Golbergs segertid på 2.01.30 visade sig vara den snabbaste tiden i ett femmilslopp i mästerskapssammanhang, i tunga väderförhållanden dessutom.
Efter loppet publicerade den brittiske skidåkaren Andrew Musgrave GPS-data om sitt lopp. Musgrave använde sig av en sportklocka med GPS-funktion under tävlingen och klockan visade att han endast hade åkt 44,72 kilometer istället för en femmil.
Enligt Ilta-Sanomat, hade också en finsk åkares sportklocka visat 44,69 kilometer som loppets egentliga sträcka.
Därefter gick bland annat segraren av loppet Pål Golberg ut med att hans klocka också visat en för kort sträcka.
”Skillnaden beror på mätmetoden”
Under tävlingen åkte skidåkarna en och samma sträcka sju gånger. Längden på ett varv meddelades vara 7,14 kilometer. Enligt det internationella skidförbundet (FIS), skulle tävlingssträckan vara totalt 49,7 kilometer.
Janne Pylväs, som fungerar som det internationella skidförbundets inspektör för homologisering, säger till Yle Urheilu att en skillnad på fem kilometer mellan den sträcka som åkarna faktiskt åkte och den på förhand mätta sträckan är möjlig. Homologisering fokuserar på design, inspektion och standardisering av spår.
Enligt Pylväs beror skillnaden på mätmetoden. Spåret mäts längs mittlinjen medan åkarna gärna åker i den snabbaste och kortaste linjen.
– I mästerskapstävlingar kan mittlinjen ligga ganska långt från kanten. Om bredden för spåret är sex meter, mäter vi tre mäter från kanten. Åkarna väljer ofta istället att åka vid kanten. Det kan bli stora skillnader då det är mycket nedförsbackar och kurvor.
Pylväs menar att femmilens tävlingssträcka har mätts på rätt sätt och att det meddelade 49,7 kilometer stämmer.
– Nuförtiden går det att mäta sträckor riktigt noggrant i och med att vi använder oss av laserskanning. Samma metod används av till exempel vägbyggare.
– Skillnaden måste komma från skidåkarnas val av det kortaste spåret. Skidåkaren tar ofta ideallinjen medan mätaren går i mitten.